Cei de la imobiliare.ro ne prezintă o modalitate prin care putem cumpăra un apartament nou mult mai ieftin ţinând cont atât de calitate, cât şi de suprafaţa şi de localizarea locuinţei respective.
Conform acestui site, putem face economii semnificative dacă ne folosim de achiziţia off-plan (din stadiul de proiect) care poate fi utilizată încă dinaintea începerii lucrării sau în etape intermediare. Astfel, putem beneficia de cel mai bun preţ posibil la achiziţia unei locuinţe nou-contruite. Aceste tranzacţii nu se remarcă doar în capitala ţării, ci şi în marile centre regionale, afirmaţie demonstrată de către mai multe agenţii imobiliare din ţară în cadrul ediţiei naţionale a Clubului Profesioniştilor în Imobiliare (CPI).
Scumpirea preţului la lansare
În urma calculelor realizate de The Concept Real Estate Advisers. sumele printr-o achiziţie off-plan sunt cuprinse, cel puţin în cazul Bucureştiului, între 15 şi 25%. Totuşi, nu trebuie să uităm că mărimea acestui „discount” de care urmează să beneficiem depinde în mod special de momentul încheierii tranzacţiei, dar şi de zona şi de tipul de locuinţă dorită. Claudia Tudor, Sales Manager în cadrul The Concept Real Estate Advisers afirmă că disponibilităţile în cazul acestei metode în toate zonele capitalei rămân foarte puţine fiind chiar numărate pe degete în apropierea termenului de finalizare a proiectelor rezidenţiale. Acest lucru se întâmplă deoarece proiectele se vând încă de la preţurile de lansare sau cel târziu la prima rundă de creştere a preţurilor. Primele scumpiri apar în funcţie de stadiul contrucţiei. Încă din momentul în care iese construcţia din pământ apar anumite scumpiri faţă de preţul lansării, acestea fiind în jur de 5 până la 10%. Pentru a vedea ultimele actualităţi, poţi căuta imobilele pe Flatfy şi să analizezi datele disponibile pe luna martie a preţurilor unui metru pătrat în apartamentele vechi si cele noi.
*Datele sunt specifice lunii martie 2019
Cu mai puţin de 30.000 de euro pentru un apartament situat în Victoriei
Reprezentaţii companiei oferă drept exemplu zona Victoriei din Bucureşti, zonă unde, un apartament ce are două camere ar putea fi achiziţionat imediat după lansarea proiectului cu o reducere de preţ de până la 25.000 de euro, comparativ cu o achiziţie aproape de finalizarea construcţiei. Astfel, un apartament ce apre un preţ de lansare de 110.000 de euro (plus TVA) ajunge la preţul de 135.000 de euro la doar o lună de la livrare (plus TVA). Uitându-ne la o unitate locativă cu trei camere, localizată în aceeaşi zonă, banii rămaşi în buzunar pot depăşi chiar şi 30.000 de euro, preţul de lansare fiind de 170.000 de euro (plus TVA), iar cel final ajungând la 200.000 de euro (plus TVA). De asmenea, un apartament cu două camere din zona centrală a capitalei poate fi scos la vânzare cu 100.000 de euro (plus TVA), însă, până la finalizare, preţul său se poate schimba destul de mult, ajungând până la 115.000 de euro (plus TVA). Pentru mai multe detalii despre ansamblurile din Bucureşti, intră pe Flatfy.
Nicuşor Milită, Sales Manager Heritage Properties(diviza premium a The Concept Real Estate Advisers ne povesteşte despre una din clientele sale de pe zona Victoriei cu care s-a bucurat recent pentru că aceasta a decis să cumpere off-plan. În acest mod a făcut o economie de peste 30.000 de euro pentru apartamentul pe care l-a achiziţionat. Având-o ca exemplu pe clientă, el încurajează acest tip de achiziţie pe motiv că economiile masive pe care le fac oamenii sunt observabile, iar acei bani pot fi folosiţi pentru utilarea şi mobilarea apartamentului sau poate chiar să fie investită această sumă în alte proiecte nou ce abia au fost lansate pe piaţă.
Diminuarea unităţilor disponibile la finalizare
Reprezentanţii The Concept Real Estate Advisers pun evidenţă faptul că, în cazul în care proiectele scoase la vânzare off-plan sunt aproape de finalizare, mult mai puţine unităţi mai rămân disponibile spre vânzare, acest lucru fiind, în mod deosebit, observabil în zone precum cea centrală, unde achiziţiile constau în foarte bune investiţii. Daniel Tudor, CEO The Concept Real Estate Advisers şi Heritage Properties, afirmă că din experienţa lor, în funcţie de dimensiunile proiectului şi graficul acestuia de construcţie, numărul unităţilor disponibile aproape de termenul de livrare rămâne foarte mic, undeva între 5 şi 10%. The Concept Real Estate menţionează că au vândut, în opt ani, mai mult 50 de ansambluri rezidenţiale, de toate dimensiunile, iar la termenul de finalizare, de obicei, mai rulau spre vânzare doar câteva unităţi sau chiar niciuna.
Atenţie: Nu trebuie să cumperi off-plan oricum şi de la oricine!
Chiar dacă piaţa imobiliară a crescut mult faţă de perioada de început, orice achiziţie de acest fel– mai ales una în care nu poţi vedea de la bun început ce cumperi– necesită o atenţie sporită din partea ta deoarece poate fi înşelătoare. Pentru a te putea feri de posibilele „capcane” imobiliare, este recomandată colaborarea doar cu dezvoltatori în care poţi avea încredere – companii a căror evoluţie o poţi studia, care poate au proiecte finalizate pe care le poţi vizita etc. Într-o astfel de tranzacţie, poate fi de ajutor să ai de partea ta un agent imobiliar de încredere, care să cunoască bine atât piaţa, cât şi jucătorii activi în domeniu.