Băncile nu aveau cum să piardă bătălia mediatică pe Legea privind darea în plată, pentru că nici nu au intrat în ea, preferând să stea în spatele Băncii Naţionale a României (BNR), susţine guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Ei au spus asta, că au pierdut o bătălie mediatică. Sunt puţin răutăcios acum, dar spun că nu aveau cum să piardă o bătălie mediatică în care nici cel puţin nu au intrat. Au preferat de fiecare dată să stea în spatele Băncii Naţionale sub un fel de protecţie a Băncii Naţionale şi din această cauză s-a întărit şi ideea că noi suntem avocatul lor. Noi nu am luat apărarea unei bănci, repet, noi luăm apărarea sistemului. Fără sistem financiar-bancar solid, stabil, economia de piaţă nu funcţionează’, a explicat guvernatorul BNR, într-un interviu acordat Radio România Internaţional.

Referitor la Legea privind darea în plată, Mugur Isărescu a subliniat că modul în care este promovată creează confuzie în societate, iar programul „Prima casă” ar trebui să fie exceptat de la prevederile actului normativ.

‘Acest program guvernamental nu are ce căuta în Legea dării în plată. A vorbi într-o lege, cum este darea în plată, despre punerea în discuţie a unei garanţii a statului român, cu alte cuvinte o lege a statului român să pună în discuţie sub orice formă garanţia statului român, eu atâta pot să spun: sună groaznic. Sună groaznic şi pe plan intern şi pe plan internaţional. Cu alte cuvinte, dacă statul român — legiuitorul — doreşte să se adreseze prin darea în plată şi beneficiarilor creditelor din programul ‘Prima casă’ are posibilitatea să se adreseze în altă lege, în legea proiectului respectiv ş.a.m.d., într-o manieră clară, fără confuzii, fără să apară niciun fel de interpretare privind garanţia statului român. Garanţiile statului român trebuie să nu fie puse sub semnul întrebării. De aia avem 33 de miliarde de dolari sau euro în rezerva internaţională, mai avem şi câteva miliarde sub formă de aur, ca să garantăm orice obligaţie a statului român‘, a explicat guvernatorul BNR.

Senatorii au adoptat, săptămâna trecută, în unanimitate, proiectul Legii privind darea în plată a unor imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite, cu amendamentul ca programul ”Prima casă” să fie inclus în acest act normativ.

Ei au respins un amendament care prevedea excluderea din lege a programului ”Prima casă” şi au introdus un altul care se referă la faptul că pentru stingerea creanţei dintr-un contract de credit prin dare în plată, valoarea contractului de credit, la momentul acordării, nu trebuie să depăşească 150.000 euro, sumă calculată la cursul de schimb al BNR în ziua încheierii contractului, garantat prin ipotecă asupra unui bun imobil cu destinaţie de locuinţă.

În timpul dezbaterilor, reprezentantul ministerului Finanţelor, secretarul de stat Enache Jiru, a spus că MF susţine punctul de vedere al BNR, arătând că aplicarea actului normativ asupra programului ”Prima casă” ar duce la blocarea acestuia.