Câştigul unui corporatist din România este de patru ori mai mic faţă de cel din alte state europene, scrie Digi 24. Dacă îşi compară salariile cu colegii lor care lucrează în sediile din America de Nord diferenţa este şi mai mare: sunt plătiţi de şase ori mai prost decât cei care lucrează pentru aceeaşi multinaţională, dar la sediul de peste Ocean, arată un studiu realizat de o firmă de resurse umane. Cel mai bine sunt plătiţi cei de peste Ocean, din Statele Unite, iar din Europa cel mai puţin primesc românii.

Românii sunt în general bine pregătiţi şi acceptă să lucreze pe salarii mult mai mici decât oferă corporaţiile în Vestul Europei.

În ciuda faptului că, în 2015, România a înregistrat una dintre cele mai mari creşteri de venit pe ora de muncă din întreaga Uniune Europenă, angajaţii români au printre cele mai mici salarii. Doar corporatiştii bulgari sunt mai prost plătiţi.

Un angajat dintr-o corporaţie din România câştigă, în medie, 15.000 de dolari pe an, cu tot cu bonusurile primite pentru rezultate şi restul beneficiilor.

Dincolo de graniţe, în Europa şi Orientul Mijlociu, în aceleaşi companii, angajaţii primesc în medie de patru ori mai mulţi bani decât cei care lucrează la aceleaşi firme, arată o analiză realizată de Consulteam.

Între timp, în buzunarele corporatiştilor din Asia intră, în medie, cu 33.000 de dolari pe an mai mult în fiecare an.

Cel mai bine câştigă cei care lucrează în sediile corporaţiilor din Statele Unite, de şase ori mai mulţi bani decât ar câştiga în România şi nu e o întâmplare că în America de Nord au sediul central cele mai mari multinaţionale din domeniul IT.

La nivel naţional, salariul mediu net în al unui român care lucrează în IT depăşeşte 4.000 de lei, fiind aproape la acelaşi nivel ca salariile oferite în domeniul extracţiei petrolului.

Costul forţei de muncă din România a avut, totuşi, una dintre cele mai mari creşteri din Uniunea Europeană, anul trecut: 8,2 la sută faţă de 2014.

Cu toate acestea, România rămâne ţara cu cei mai ieftini angajaţi din Europa. Cu o medie de cinci euro pe oră, românii câştigă de patru ori mai puţin decât dacă ar lucra în oricare sediu european al aceleaşi corporaţii.

 

Salariu mediu corporatist - dolari/an

România - 15.000

Europa - 61.000

America de Nord - 94.000

Asia - 48.000

Africa - 30.000

Orientul Mijlociu - 65.000