Este compania de stat pe care FMI o voia lichidată anul trecut. Însă Guvernul încă mai crede în salvarea Complexului de la Hunedoara. Remus Borza, cel care a administrat şi Hidroelectrica în insolvenţa din care ar trebui să iasă anul acesta, va încerca acelaşi lucru, deşi aici problemele sunt mult mai mari. Dacă Hidroelectrica produce cea mai ieftină energie din România, Complexul Energetic o produce pe cea mai scumpă.

Complexul Energetic Hunedoara are toate conturilr blocate. A fost construită de la bun început pe nisipuri mişcătoare, scrie DIGI 24.  A fost înfiinţată în 2012, prin comasarea Electrocentrale Deva şi Electrocentrale Paroşeni cu mine de huilă. Datorii istorice de peste un miliard de euro au fost şterse atunci, pe motiv că numai aşa poate fi restructurată activitatea din sistemul energetic. Însă noua companie de stat a mers la fel de prost ca înainte de reorganizare.

La mai puţin de patru ani de la înfiinţare, Complexul Energetic Hunedoara are datorii de aproximativ 270 de milioane de euro. Iar pierderile pe anul trecut au fost preconizate la 90 de milioane de euro.

Ministerul Energiei vrea ca, după declararea insolvenţei de către instanţă, administrarea să fie făcută de Euroinsol, firma lui Remus Borza, care administrează şi Hidroelectrica.

La începutul anului trecut experţii Fondului Monetar Internaţional considerau că singura variantă pentru Complexul Energetic Hunedoara ar putea fi falimentul şi lichidarea. Este o măsură respinsa atât de precedentul guvern cât şi de cel actual.

Lipsa eficienţei face ca electricitatea produsă de compania de stat să fie cea mai scumpă din ţară, 300 de lei pe megawatt oră, de două ori mai mult decât preţul mediu din piaţă. Prin urmare, curentul produs de Complexul Energetic Hunedoara ajunge mai degrabă piaţă de echilibrare. De aici şi importanţa strategică a companiei. Dacă vântul nu bate suficient de tare sau debitul Dunării scade, Complexul Energetic Oltenia poate compensa scăderea producţiei de energie regenerabilă.