Autoritatea antitrust din Franţa a amendat, joi, şase producători de electrocasnice, printre care Whirpool şi Electrolux, cu 189 de milioane de euro, cu argumentul că s-au înţeles să fixeze preţurile de vânzare la electrocasnicele mari.

 

Cele şase companii, anume Whirlpool, Electrolux, Indesit, BSH, Candy Hoover şi Eberhardt Frères (distribuitor al mărcii Liebherr), care acoperă circa 70% din piaţa franceză de retail pentru electrocasnice, s-au consultat în secret cu scopul de a majora preţurile recomandate la vânzarea frigiderelor şi a altor electrocasnice mari, potrivit autorităţii din domeniul competiţiei.

 

Sancţiunile dispuse, în cuantum de 189 de milioane de euro, reprezintă cea mai mare amendă aplicată de autoritatea franceză în acest an.

 

Cele şase companii au ales să nu conteste sancţiunile, astfel că au beneficiat de reduceri substanţiale ale amenzilor aplicate, arată instituţia franceză.

 

Gigantul american Whirpool a primit cea mai mare amendă, de 56 milioane de euro, la care se adaugă o amendă de 46 milioane de euro dictată companiei italiene Indesit, care a fost absorbită de Whirlpool în 2014.

 

Producătorul suedez de electrocasnice Electrolux, prezent şi în România, cu o fabrică la Satu Mare, a fost amendat cu 48 milioane de euro.

 

BSH Hausgeräte, cel mai mare producător de electrocasnice din Europa şi unul dintre principalii jucători pe piaţa globală de profil, după Whirpool şi Electrolux, având în portofoliu mărci precum Bosch, Siemens şi Neff, a primit o amendă de 23 milioane de euro.

 

BSH a beneficiat de o reducere suplimentară a amenzii, pentru “cooperarea activă” cu autoritatea antitrust şi pentru că a furnizat dovezi care au condus la sancţionarea practicilor anticoncurenţiale întreprinse de cele şase companii.

 

Companiile Candy Hoover, cu mărci precum Candy, Hoover şi Rosières în portofoliu şi Eberhardt Frères, distribuitor al mărcii Liebherr, au fost amendate cu 15 milioane, respectiv 1 milion de euro.

 

 

 

 

Sursa: www.profit.ro