Poliţia Română avertizează în legătură cu un procedeu folosit de infractorii cibernetici, care folosesc skimmingul pentru a copia datele de pe benzile magnetice ale cărţilor de credit.

Acest procedeu constă în instalarea de dispozitive la bancomate sau POS-uri, prin care sunt copiate datele de pe benzile magnetice ale cărţilor de credit care, ulterior, pot fi folosite pentru inscripţionarea unor noi cărţi de credit, cu care se fac extrageri de numerar.

De asemenea, alt mod de operare pentru obţinerea datelor în vederea clonării cardului este "bucla libaneză" - un dispozitiv care se montează la gura bancomatului şi care blochează cardul înăuntru. Imediat apare un ,,binevoitor” care îşi oferă ajutorul, află PIN-ul chiar de la client şi, după plecarea acestuia, scoate cardul din bancomat.

Pentru a nu fi victimă a infracţiunilor de tip skimming, Poliţia Română vă recomandă:

  • Nu lăsaţi la vedere chitanţe, facturi sau alte documente care conţin informaţii despre cardul dumneavoastră bancar!
  • Anunţaţi imediat banca dacă vă schimbaţi datele personale (adresa, număr de telefon, etc.).
  • Dacă vi se blochează cardul în bancomat, nu cereţi şi nu permiteţi ajutorul nimănui şi mai ales nu spuneţi nimănui PIN-ul!
  • Nu permiteţi nimănui să stea aproape de dumneavoastră atunci când introduceţi PIN-ul!
  • Acoperiţi tastatura cu mâna în momentul formării codului PIN şi verificaţi autenticitatea fantei în care se introduce cardul bancar.
  • Posesorii de carduri trebuie să verifice dacă pe tastatura originală a bancomatului nu a fost aplicată o tastatură falsă, care permite reţinerea codului PIN introdus.
  • Înainte de a efectua orice operaţiune de extragere de numerar, este bine ca utilizatorii să tragă uşor de tastatura bancomatului. În cazul în care aceasta este falsă, se desprinde.
  • Un alt indiciu asupra falsităţii tastaturii este aspectul tastei cu nr. 5. Dacă este originală, tasta 5 prezintă o uşoară denivelare, în timp ce pe tastatura falsă este perfect netedă.