Cum să îţi aperi banii de atacurile informatice. Banii sunt ţinuţi tot mai mult în mediul virtual, făcând necesară luarea unor măsuri pentru a vă proteja finanţele în faţa atacurilor cibernetice.

Un anti-virus actualizat ajută, însă există şi alte modalităţi de a vă apăra în faţa hoţilor virtuali.

În acest articol vă propunem câteva metode prin care vă veţi ţine banii la adăpost.

Phishing

Este una dintre cele mai răspândite metode de furt electronic. Un mesaj este trimis către sute sau mii de adrese de e-mail, care pretind că sunt din partea unor surse legitime.

Primele indicii a faptului că este vorba de un atac de tip phishing sunt subiectul mesajului, care va fi unul menit să capteze atenţia – Important, Actualizare date -, cât şi conţinutul acestuia – sunt specificate măsuri punitive, cum ar fi suspendarea definitivă a contului.

Atacul de tip phishing are ca scop introducerea de date confidenţiale de către victimă pe un site-clonă a serviciului pe care aceasta crede că îl foloseşte. Mare atenţie la URL-ul (n.r. – adresa paginii pe care o accesaţi) când completaţi orice fel de informaţie confidenţială. Aceasta este şi principala slăbiciune a acestui atac.

Există şi phishing prin intermediul telefonului. Acesta se întâmplă atunci când o persoană sună din partea unei bănci şi solicită informaţii confidenţiale precum numărul contului, parola sau codul PIN.

Iată câteva metode prin care vă puteţi apăra de acest tip de atacuri:

  • Folosiţi programe anti-virus, anti-spyware actualizate.
  • Utilizaţi opţiunile de securitate ale calculatorului dumneavoastră şi asiguraţi-vă că browserul este dotat cu cea mai nouă metodă de criptare disponibilă.
  • Schimbaţi parolele de access cât mai des, aveti grija sa alegeti parole complexe.
  • Nu folosiţi aceeaşi parolă pentru mai multe site-uri, servicii online sau aplicaţii.
  • Nu deschideţi e-mail-uri suspecte şi nu accesaţi link-uri sau butoane din interiorul acestora.

În ziua de astăzi, nu aveţi nevoie nici măcar de card pentru a face cumpărături. Puteţi, de exemplu, face plata cu telefonul.

Este o metodă sigură prin care puteţi face plăţi în ţară şi în străinătate, prin simpla apropiere a smartphone-ului de terminalele contactless ale comercianţilor.

Telefonul inteligent trebuie, însă, şi el apărat de posibile atacuri, cum ar fi cele ransomware. În acest caz, un virus care a penetrat sistemul de protecţie al telefonului criptează anumite fişiere, iar recuperarea lor este imposibilă. Cheia care le deblochează este deţinută de infractorul cibernetic, care cere o răscumpărare în schimbul acesteia.

Singura metodă absolut sigură în care vă puteţi proteja datele în faţa unui astfel de atac este să păstraţi toate documentele personale pe un alt dispozitiv, ca back-up, iar acesta să nu fie conectat la internet.