Prim-ministrul Li Keqiang vine în România cu o numeroasă delegaţie compusă din oameni de afaceri. Chinezii vin să negocieze proiecte în energie de 5 miliarde euro în România, potrivit „Ziarul Financiar“. China, statul cu cele mai mari rezerve valutare îşi va trimite săptămâna viitoare premierul la Bucureşti, la Summitul de Coope­rare China – Europa Cen­trală şi de Est, pentru a ghida strategia comercială chineză într-o regiune în căutare de investitori. Din 2007 încoace deficitul comercial al Româ­niei cu China a crescut de la 1,3 miliarde de euro la 1,7 miliarde de euro. România a importat anul trecut măr­furi de 2,1 miliarde de euro din China. 

România este interesată de banii chinezilor mai ales pentru sectorul energetic, pen­tru dezvoltarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, pentru construirea hidrocentralei Tarniţa-Lăpuş­teşti, iar informaţii din înalte surse oficiale arată că sunt gata de semnat proiecte în energie de 5 miliarde de euro. Vor veni şefi de la companiile China Nuclear Power, Synohidro, Huadian Power Interna­tional Corpo­ra­tion şi China National Electric Engine­ering.

Vor fi reuniuni pe infrastructură de transport, energie, agricultură, turism şi IT. Statele reprezentate la nivel înalt vor fi China, România, Bulgaria, Polo­nia, Ungaria, Slovacia, Cehia, Slovenia, Serbia, Muntenegru, Croaţia, Bosnia şi Herţegovina, Es­tonia, Albania, Leto­nia, Lituania şi Macedonia.