Unităţile comerciale îşi vor închide treptat porţile duminică în Polonia, urmând ca măsura să fie aplicată integral în 2020.

Parlamentul polonez a votat vineri pentru interzicerea comerţului duminica. Măsura, promovată de sindicatul „Solidarnosc“ („Solidaritatea“), va fi aplicată parţial începând cu 1 martie 2018 şi integral în 2020, transmite AFP.

Mai exact, magazinele vor fi deschise doar în prima şi ultima duminică a lunii în perioada 1 martie 2018 - 1 ianuarie 2019, apoi doar în ultima duminică a lunii până în 2020. Din 2020, doar benzinăriile, gările, magazinele de pâine, patiseriile şi cumpărăturile online vor fi disponibile duminica.

Opoziţia s-a opus proiectului de lege, susţinând că duminica este o zi importantă pentru comerţ în Polonia, cu mulţi clienţi din ţările baltice, Belarus şi Rusia. Proiectul de lege în cauză trebuie să treacă de aprobarea Senatului, dar conservatorii din cadrul Partidului Dreptate şi Justiţie (PiS) deţin majoritatea şi aici. Conform sindicatului „Solidarnosc“, proiectul de lege a primit o jumătate de milion de semnături de susţinere.

Comerţul în zilele de duminică este interzis complet în Austria şi limitat în mai multe ţări europene, Elveţia şi Norvegia numărându-se printre ele.