Actul normativ prin care se modifică modalitatea de calcul a pensiilor pentru angajaţii Ministerului de Interne şi Ministerului Apărării Naţionale ar putea intra în discuţia cabinetului Tudose în şedinţa de Guvern de joi, fiind posibilă de asemenea şi discutarea Legii vaccinării şi a plafonării indemnizaţiilor de creştere a copilului.
Anunţul privind intenţia Executivului de a schimba prevederile legale ce reglementează sistemul de pensii speciale a fost făcut, duminică, de către ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu.
”Avem de gând să dăm o ordonanţă chiar săptămâna viitoare. Am lucrat la ea. Nu ne-am apucat încă de Legea pensiilor pe partea de contributivitate unde este obligatoriu să facem creşterile din programul de guvernare, însă după apariţia Legeii salarizării ne-am dat seama că, dacă nu corectăm sistemul, în sensul că, dacă lăsăm pensiiile de serviciu să se actualizeze cu ce este la cei activi, vom ajunge într-o situaţie foate neplăcută de anul viitor, în sensul că economia nu poate să susţină astfel de creşteri”, a motivat Lia Olguţa Vasilescu.
Ministrul Muncii a subliniat că nicio pensie aflată în plată nu va fi redusă. De asemenea, ordonanţa va fi aplicată din 15 septembrie. ”Pentru a nu se spune că nu a existat predictibilitate în sistem sau că ne-am bătut joc de oameni, termenul ei de intrare în vigoare este undeva la data de 15 septembrie. Adică cei care vor să iasă - şi probabil vor fi foarte muţi cei care vor să iasă la pensie - vor putea să o facă începând de mâine până la data de 15 septembrie, dar ei trebuie să ştie un lucru: nu li se mai actualizează pensiile cu salariile celor din activitate, ci cu rata inflaţiei. Adică nu le îngheţăm, dar le indexăm doar cu rata inflaţiei, pe un principiu mult mai corect”, a afirmat Lia Olguţa Vasilescu.
Ea a atras atenţia că menţinerea prevederilor actuale va face ca suma plătită celor cu pensii speciale să crească foate mult ca urmare a prevederii Legii salarizării în sectorul public. ”Statul nu-şi permite ca la o pensie de 33.000 aflată în plată să plătească 66.000 peste câţiva ani”, a exemplificat Vasilescu.
Ministrul Muncii a spus că România este ”un stat care are multe legi aberante şi care trebuie corectate”, referindu-se la prevederile referitoare la pensiile care nu sunt calculate în funcţia de contribuţii la bugetul asigurărilor sociale de pensii.
”O să ne confruntăm cu o reacţie foarte nervoasă din partea unora, dar eu cred că trebuie (...) să stopăm o creştere aberantă. Dacă avem în plată pensii de 33.000 de lei şi le lăsăm să se ducă în câţiva ani la 66.000, vă spun că sistemul nu mai ţine, crapă şi atunci suntem obligaţi să luăm nişte măsuri care nu sunt foarte populare, dar suntem obligaţi să le luăm”, a declarat Olguţa Vasilescu.
Premierul Mihai Tudose a explicat, luni, la Antena 3, că situaţia pensiilor speciale trebuie rezolvată pentru că este o problemă de "moralitate", iar Executivul trebuie să-şi asume stingerea acestui "incendiu" înainte de a fi prea târziu, dând însă asigurări că nu vor scădea veniturile pentru cei cu pensii în plată.
"Avem de repus în lucrurile fireşti nişte derapaje din ultimii ani. Nu mai există nicăieri pe planeta asta o situaţie, o ţară, un loc, unde când ieşi la pensie să iei de la locul de muncă mai mulţi bani decât luai când munceai, să ieşi la pensie la vârste de până la 50 de ani pe acest algoritm. (...) Iertaţi-mă, ceva nu e în regulă. Nu vorbesc numai de impactul bugetar, vorbesc de moralitate", a spus premierul.
Tudose a afirmat că nu se vor pierde bani pentru cei care au câştigat deja nişte drepturi, însă sistemul trebuie repus în funcţiune pentru viitor. "O să iasă, hai să facem curat, că altfel închidem ochii, ne facem că nu vedem, nu ne asumăm să facem curăţenie şi la un moment dat o să ne trezim că nu mai avem soluţie (...) Ca un incendiu, ne asumăm că îl stingem acum sau îl lăsăm să ardă tot ce se poate arde şi la un moment dat să constatăm că nu îl mai putem stinge", a afirmat el.
Tudose a spus că schimbările nu vor fi făcute "peste noapte", ci proiectul se va afla în dezbatere. El a mai explicat că cea mai mare problemă este în cazul militarilor, în schimb magistraţii, care au un statul special, vor face subiectul unei alte discuţii.
Zvonurile legate de preconizatele schimbări şi confirmarea lor ulterioară de către oficialii guvernamentali au generat un val de cereri de pensionare în rândul militarilor. De exemplu, peste 700 de dosare de pensionare au fost depuse de poliţişti de vineri şi până marţi, potrivit spuselor ministrului de Interne, Carmen Dan, care a precizat că de la începutul anului peste 3.200 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au solicitat ieşirea la pensie. Dan a mai spus că media de vârstă a celor care cer pensionarea este de 55 de ani, iar cea mai mare pensie în plată în acest moment, la nivelul ministerului, depăşeşte 22.000 de lei.
"Am făcut o evaluare legat de acest val de pensionări cu care ne confruntăm cei din sistemul de ordine şi siguranţă publică. De vineri şi până astăzi şi-au depus dosare de pensie peste 700 de poliţişti. În total, de la începutul anului, au solicitat ieşirea la pensie peste 3.200 de angajaţi ai ministerului. Printre cei care au solicitat ieşirea la pensie sunt şi 16 chestori. Au făcut asta de la începutul anului şi până acum (...) Vorbesc de 16 chestori de Poliţie care au ieşit deja la pensie, iar pentru alţi 11 sunt demersuri în curs la Administraţia Prezidenţială", a afirmat ministrul de Interne.
Noile reglementări privind pensiile speciale nu vor fi conţinute într-un singur act normativ. Primele schimbări se vor face în sistemul de apărare şi ordine publică.
Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a transmis, miercuri, că specialiştii din minister, alături de cei din Ministerul Afacerilor Interne, pregătesc în acest moment un draft al Ordonanţei de Urgenţă privind pensiile militarilor. "În acest moment, specialiştii Ministerului Apărării Naţionale şi cei ai Ministerului Afacerilor Interne continuă consultările şi pregătesc draft-ul actului normativ ce va fi discutat în cadrul Executivului, cele două ministere fiind co-iniţiatoare", se arată într-o precizare a MApN.
Tot Lia Olguţa Vasilescu a anunţat că Guvernul urmează să ia o decizie privind plafonarea indemnizaţiilor de creştere a copilului, însă nu este cert dacă aceasta va fi luată săptămâna aceasta sau cealaltă.
"Vom intra cu celeritate şi în aceste indemnizaţii. S-au lucrat deja toate variantele, am ajuns la varianta finală, în sensul că vom plafona indemnizaţia la maxim cât există în Europa la ora actuală, adică 1.800 de euro, cât are Germania. Peste 1.800 de euro nu mai poate să ia nimeni”, a spus ministrul Muncii, întrebată despre indemnizaţiile pentru creşterea copilului.
Chestionată în continuare când se va rezolva situaţia acestor indemnizaţii, Olguţa Vasilescu a spus că "în maxim două săptămâni vom avea proiectul de OUG”.
Incertă este şi prezenţa pe ordinea de zi a proiectului Legii vaccinării, ea depinzând de obţinerea avizelor necesare din partea altor ministere.
Proiectul Legii vaccinării prevede că, în cazul vaccinurilor obligatorii, consimţământul pentru imunizare se prezumă ca fiind dat, iar sancţiunile pentru părinţii care refuză vaccinarea copiilor merg de la avertisment şi până la amenzi de 10.000 de lei. La înscrierea în unităţile de învăţământ va fi solicitată o adeverinţă care să ateste efectuarea vaccinurilor, iar în cazul în care schema nu este completă, este obligatoriu ca în maximum un an copiii să fie imunizaţi. Antigenele vaccinale obligatorii la intrarea în colectivitate a copiilor sunt cele împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, rubeolei, oreionului, hepatitei B. Legea va intra în vigoare la 1 ianuarie 2019
Schimbarea modului de calcul pentru pensiile militarilor ar putea fi decisă în şedinţa de Guvern de joi
3 august 2017
(359 vizualizări)
Din aceeaşi categorie:
INS: Cât a fost câştigul salarial mediu în ianuarie 2015
(10 martie 2015)
74 vizualizări
ANRE a dat undă verde pieţei intrazilnice de energie electrică
(11 octombrie 2013)
116 vizualizări
Cel mai lung tricolor ţesut la război va fi realizat în Ploieşti de 1 decembrie
(29 noiembrie 2015)
252 vizualizări
Lavanda, cultura care aduce venituri de până la 5.000 de euro la hectar
(21 iunie 2015)
182 vizualizări
România ar putea deveni independentă energetic prin exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră
(25 noiembrie 2013)
143 vizualizări
Ce se întâmplă în continuare cu clienţii afectaţi de anulările de zboruri ale Ryanair
(10 octombrie 2017)
229 vizualizări
Marks & Spencer închide cele şase magazine din România
(9 noiembrie 2016)
50 vizualizări
România, printe ţările cu cele mai mari creşteri economice din UE
(8 septembrie 2015)
39 vizualizări
Inspiră-te, zâmbeşte, dăruieşte şi câştigă!
(5 februarie 2024)
89 vizualizări
Guvernul va suplimenta fondurile pentru Prima Casă cu 90 milioane euro
(17 octombrie 2014)
48 vizualizări
Ryanair vinde vineri 20.000 de bilete de avion cu 5 euro
(3 februarie 2017)
233 vizualizări
Se scumpesc gazele de la 1 iulie!
(4 iunie 2015)
285 vizualizări
Guvernul a aprobat normele de acordare a voucherelor de vacanţă
(21 decembrie 2017)
132 vizualizări
Parlamentul pregăteşte interzicerea debranşării de la sistemul de încălzire
(24 septembrie 2017)
566 vizualizări
Noutăţi în procedura Startup Nation 2018
(2 mai 2018)
801 vizualizări
România va deschide un nou zăcământ de uraniu
(18 septembrie 2013 - Cristina IANCU)
154 vizualizări
O companie chineză a contactat LukOil pentru vânzarea Petrotel
(21 iulie 2015)
278 vizualizări
Untul de arahide si glicemia
Untul de arahide poate controla glicemia si apetitul, conform unui studiu recent. Un
Untul de arahide poate controla glicemia si apetitul, conform unui studiu recent. Un
Cum să alegi ceasul inteligent potrivit pentru tine
Găsirea ceasului inteligent potrivit poate fi o sarcină descurajantă. Cu atât de
Găsirea ceasului inteligent potrivit poate fi o sarcină descurajantă. Cu atât de
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!
A luat foc internetul, au navalit deontologii, au explodat opiniile. Cazul Gheboasa, la mare concurenta cu fata ucisa in Mangalia care avea initial 12 ani si fusese violata, iar apoi 18 si ucisa de colega de camera In fapt, un produs al gradului de cultura aferent unor concetateni, domnul cu pricina a fost lasat sa evolueze intr-o siluire a...
Conflictele dintre Roberta Anastase şi Andrei Volosevici sunt vechi. Certurile dintre ei durează mult şi foarte greu vreun cunoscut reuşeşte să îi facă să comunice din nou. Rezultatul alegerilor interne de la PNL Ploieşti este încă o dovadă a faptului că liberalii au dorit să îi dea o lecţie lui Volosevici, arâtându-i voalat că nu este pe...
Prin 1951 Brâncusi a dorit să lase mostenire României 200 de lucrări si atelierul său parizian. Statul român a respins oferta. A fost o sedinţă si s-a decis că Brâncusi nu poate fi considerat un creator în sculptură pentru că "speculează prin mijloace bizare gusturile morbide ale societăţii burgheze". Cei care au hotărât asta au fost...
„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024
EURO = 4.9705 RON
USD = 4.6276 RON
GBP = 5.8148 RON
Top articole
-
Tradiţii şi obiceiuri de Moş Nicolae
Publicat la data de 5 decembrie 2024
-
Legenda lui Moş Nicolae: cum s-a născut tradiţia cadourilor lăsate în ghetuţe
Publicat la data de 5 decembrie 2024
-
Ce e interzis să faci de Sfântul Nicolae?
Publicat la data de 6 decembrie 2024
-
Care sunt obiceiurile comune ale stilului de viaţă care cresc tensiunea arterială
Publicat la data de 5 decembrie 2024
-
Planuri eficiente de sănătate a inimii pentru adulţi în vârstă
Publicat la data de 15 decembrie 2024
-
DOCUMENT. Motivarea CCR. De ce au fost anulate alegerile prezidenţiale
Publicat la data de 7 decembrie 2024
-
Cum să alegi ceasul inteligent potrivit pentru tine
Publicat la data de 5 decembrie 2024
-
Cum cauzează stresul creşterea tensiunii arteriale?
Publicat la data de 5 decembrie 2024
-
Shining Crown Slot: Tot ce Trebuie să Ştii despre Jocul Popular
Publicat la data de 10 decembrie 2024