Facturile la electricitate ar putea creşte cu 30-40% la finalul anului, după ce preţul energiei a explodat pe bursa de profil, la fel ca în cazul crizei energetice din lunile ianuarie-februarie, potivit unei analize realizate de Libertatea.
Mai exact, preţul energiei electrice a urcat la circa 70 de euro pe fiecare MWh cumpărat pe OPCOM, faţă de o medie de circa 40 de euro, cât era anul trecut în aceeaşi perioadă. În prezent, furnizorii care alimentează populaţia, adică Enel, Electrica, E.ON şi CEZ, cumpără 90% din energia consumată de populaţie de pe bursa de energie. Diferenţa de 10% este achiziţionată la preţuri reglementate de către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
România şi-a asumat în faţa organismelor internaţionale liberalizarea pieţei de energie. Asta înseamnă că oricine poate să îşi schimbe furnizorul. Din 1 ianuarie 2018 însă, energia consumată de fiecare dintre noi acasă va fi cumpărată 100% de pe bursa de profil. Partea proastă este că, din cauza asta, consumatorii ar putea resimţi un şoc în facturi.
Iar acest şoc survine unei majorări de 8% a electricităţii de la 1 iulie la nivel naţional şi de 11,6% în Bucureşti.România şi-a asumat în faţa organismelor internaţionale liberalizarea pieţei de energie. Asta înseamnă că oricine poate să îşi schimbe furnizorul.
Din 1 ianuarie 2018 însă, energia consumată de fiecare dintre noi acasă va fi cumpărată 100% de pe bursa de profil. Partea proastă este că, din cauza asta, consumatorii ar putea resimţi un şoc în facturi.
Iar acest şoc survine unei majorări de 8% a electricităţii de la 1 iulie la nivel naţional şi de 11,6% în Bucureşti.
Principala problemă o constituie faptul că nu se mai produce la fel de multă energie hidro. Mai exact, debitul Dunării şi al marilor râuri este mult mai mic, din cauza secetei. În fapt, debitul Dunării este atât de mic, încât traversarea cu bacul la Bechet în Bulgaria a fost oprită noaptea, din cauza scăderii nivelului apei. Debitul Dunării la intrarea în ţară are valoarea de 2.700 de metri cubi pe secundă, la jumătate faţă de media multianuală a lunii iulie, care era de 5.350 de metri cubi pe secundă, potrivit datelor Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor.
De asemenea, vântul nu prea bate la noi în această vară, astfel că sistemul energetic naţional este privat de energia eoliană.
Pe de altă parte, consumul de energie este chiar mai mare, în special din cauza aparatelor de aer condiţionat utilizate în marile oraşe, dar şi cererii din industrie. Spre exemplu, Enel anunţa în data de 30 iunie că, în Bucureşti, canicula a generat un consum de energie electrică mai mare cu 13%, iar în anumite zone consumul era chiar cu 40% mai mare.
Trebuie menţionat că această creştere a preţurilor energiei nu se întâmplă doar în România, ci în toate statele din jurul nostru, deci este un trend regional.
Per total însă, dacă situaţia nu se normalizează, populaţia poate avea parte de facturi cu 30-40% mai mari la finalul anului. Şi asta pentru că, din cauza volatilităţii, o anumită secţiune de pe bursa de energie, numită Piaţa pentru Ziua Următoare, să aibă o pondere de 40-45% din totalul cantităţilor tranzacţionate. Numai că această secţiune trebuie de regulă folosită pentru a acoperi mici diferenţe de consum sau producţie, adică e normal să fie doar 10-15%.
Acum, creşterea preţului de la 40 de euro pe MWh la 70 de euro înseamnă procentual circa 75%. Dar cum ponderea PZU în totalul tranzacţiilor este de 40-45%, asta înseamnă per total impactul în facturi nu va fi de 70%. Ar putea fi însă între 30 şi 40%, ceea ce este oricum ar fi enorm.
De altfel, Electrica a cerut deja autorităţilor plafonarea preţului la energie. Cătălin Stancu, directorul general al Electrica, a cerut această măsură pe modelul plafonării ce a avut loc la poliţele RCA.
Mai mult, o asociaţie a furnizorilor şi distribuitorilor din România a cerut deja Consiliului Concurenţei să investigheze situaţia. Bogdan Chiriţoiu, şeful instituţiei, a declarat pentru Libertatea că se fac analize în acest caz, iar săptămâna viitoare va avea întâlniri cu oficialii ANRE pe acest subiect. ”Încercăm să vedem ce justifică această creştere. Vedem ce se întâmplă în jur, posibile explicaţii pot fi prelungirea duratei de viaţă a certificatelor verzi. De asemenea, fiind mai puţină energie hidro, care e mai ieftină, preţul de echilibrare se închide pe sectorul termo, care e mai scump”, a spus Chiriţoiu.
Pe de altă parte, Niculae Havrileţ – preşedintele ANRE – a afirmat zilele trecute că deocamdată instituţia nu ia în considerare plafonarea preţului la energie, deoarece nu există date care să arate că piaţa energiei nu este funcţională.
O plafonare ar însemna mai multe măsuri extreme, precum suspendarea unor platforme bursiere, suspendarea cuplării OPCOM cu pieţele din Ungaria, Cehia şi Slovacia, dar şi stabilirea unor preţuri reglementate. De asemenea, ar presupune şi ca pierderile producătorilor să poată fi recuperate într-o formă sau alta.
Atenţie, curentul electric s-ar putea scumpi cu 30-40% la finalul anului
27 iulie 2017
(530 vizualizări)
Din aceeaşi categorie:
Boeing a obţinut o comandă de avioane în valoare de 4,9 miliarde de dolari
(13 octombrie 2014)
77 vizualizări
Bucureştiul, în top 10 oraşe cu cel mai mic cost de trai din lume în 2018
(19 martie 2018)
987 vizualizări
România a primit un aviz motivat pentru netranspunerea normelor privind emisiile de gaze cu efect de seră
(9 martie 2018)
54 vizualizări
Romsilva: Au fost confiscaţi 3.266 de pomi de Crăciun tăiaţi ilegal
(22 decembrie 2017)
416 vizualizări
Beciu: "România cea mai interesantă ţară pentru business din Europa"
(10 martie 2015 - Cristina IANCU)
207 vizualizări
Salariul mediu net a scăzut cu 3,1% în luna mai, la 1.682 lei
(7 iulie 2014)
88 vizualizări
Statele Uniunii Europene care nu acceptă refugiaţi ar putea pierde fonduri comunitare
(28 ianuarie 2017)
48 vizualizări
Guvernul Elveţiei prelungeşte un an restricţiile pe piaţa muncii pentru cetăţenii români
(19 aprilie 2018)
50 vizualizări
Rusia riscă să intre în recesiune din cauza preţului scăzut al petrolului
(27 septembrie 2014)
48 vizualizări
Ford se asociază şi investeşte masiv în Rusia
(28 septembrie 2013)
100 vizualizări
În luna mai AFI Ploieşti devine tărâmul LEGO®!
(4 mai 2023)
187 vizualizări
Gazprom va livra Chinei 38 miliarde metri cubi de gaze naturale
(8 septembrie 2013)
67 vizualizări
Soldul creditelor în lei pentru firme şi populaţie a crescut cu 7,5% în martie
(28 aprilie 2015)
52 vizualizări
Plafonul garanţiilor pentru programul “Prima maşină“
(9 februarie 2015)
206 vizualizări
APIA: Avansul plătit fermierilor în această toamnă, aproape 873 de milioane de euro
(8 decembrie 2016)
630 vizualizări
Profitul Renault a crescut cu 25%, datorită cererii pentru brandul Dacia
(29 iulie 2014)
56 vizualizări
McDonalds şi-a vândut restaurantele din România
(25 ianuarie 2016)
139 vizualizări
Borş de peşte ca-n Delta Dunării
Ingrediente La borşul pescaresc nu se folosesc decât câteva legume: cartofi, ceapă,
Ingrediente La borşul pescaresc nu se folosesc decât câteva legume: cartofi, ceapă,
Shining Crown Slot: Tot ce Trebuie să Știi despre Jocul Popular
Shining Crown este unul dintre cele mai populare jocuri de sloturi disponibile
Shining Crown este unul dintre cele mai populare jocuri de sloturi disponibile
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!
A luat foc internetul, au navalit deontologii, au explodat opiniile. Cazul Gheboasa, la mare concurenta cu fata ucisa in Mangalia care avea initial 12 ani si fusese violata, iar apoi 18 si ucisa de colega de camera In fapt, un produs al gradului de cultura aferent unor concetateni, domnul cu pricina a fost lasat sa evolueze intr-o siluire a...
Conflictele dintre Roberta Anastase şi Andrei Volosevici sunt vechi. Certurile dintre ei durează mult şi foarte greu vreun cunoscut reuşeşte să îi facă să comunice din nou. Rezultatul alegerilor interne de la PNL Ploieşti este încă o dovadă a faptului că liberalii au dorit să îi dea o lecţie lui Volosevici, arâtându-i voalat că nu este pe...
Prin 1951 Brâncusi a dorit să lase mostenire României 200 de lucrări si atelierul său parizian. Statul român a respins oferta. A fost o sedinţă si s-a decis că Brâncusi nu poate fi considerat un creator în sculptură pentru că "speculează prin mijloace bizare gusturile morbide ale societăţii burgheze". Cei care au hotărât asta au fost...
„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024
EURO = 4.9705 RON
USD = 4.6276 RON
GBP = 5.8148 RON
Top articole