Economia globală va avea nevoie de ani pentru a-şi reveni din şocul generat de pandemia Covid-19, a avertizat un oficial al OECD, potrivit BBC.

 

Angel Gurría, secretarul general al OECD, a declarat că şocul economic este mai puternic decât cel al crizei din 2008. El a avertizat că statele care îşi imaginează că revenirea se va produce rapid îşi fac iluzii.

 

OECD a îndemnat guvernele să îşi majoreze cheltuielile publice şi să asigure testarea şi tratarea rapidă a cazurilor de coronavirus.

 

Gurría este de părere că înjumătăţirea creşterii economice de la nivel mondial, la 1,5% din PIB în acest an, este un scenariu optimist.

 

Deşi numărul de locuri de muncă pierdute şi cel al insolvenţelor este dificil de anticipat, secretarul OECD este de părere că statele se vor confrunta cu consecinţele acestei pandemii ”ani la rând”.

 

”Chiar dacă nu ne vom confrunta cu o recesiune globală, multe state nu vor înregistra creştere economică sau vor avea creştere economică negativă, inclusiv economiile mari, prin urmare vom avea parte de o creştere economică cel mult moderată în acest an şi de o revenire economică înceată în anii ce urmează”, a declarat Angel Gurría.

 

Recent, liderii lumii reuniţi în cadrul summit-ului G20 anticipau că revenirea economică se va produce în ”V”, cu o perioadă de scădere abruptă scurtă, urmată de o revenire a activităţii economice.

 

”Nu sunt de acord cu acest scenariu. În acest moment nu ştim dacă va fi o evoluţie în formă de <>. În cel mai bun caz va fi vorba despre un <>, cu o perioadă mai lungă de prăbuşire şi o revenire lentă ulterior. Putem evita un ”L” dacă luăm acum deciziile de care e nevoie”, a declarat oficialul OECD.

 

OCDE solicită un plan cu patru piloni pentru a face faţă pandemiei, incluzând testarea gratuită, echipamente mai bune pentru medici şi asistente, transferuri de numerar pentru lucrători, inclusiv angajaţii independenţi şi amânări la plata impozitelor pentru impozite pentru întreprinderi.

 

 

 

 

 

Sursa: www.cursdeguvernare.ro