Direcţia Antifraudă din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) vor demara, de la 1 iulie, acţiuni de control la comercianţii de pe litoral, în vederea combaterii evaziunii fiscale, potrivit unui comunicat transmis miercuri de instituţia fiscală.

"ANAF avertizează operatorii economici care işi desfăşoară activitatea pe Litoral  să se doteze cu aparate electronice de marcat fiscale şi să elibereze bonuri fiscale pentru serviciile prestate şi/sau bunurile vândute", arată comunicatul.

Instituţia fiscală le cere turiştilor să solicite bonuri fiscale pentru fiecare serviciu sau bun achiziţionat.

Anunţul ANAF vine în contextul în care execuţia bugetară s-a dezechilibrat puternic în luna mai, când s-a înregistrat un deficit lunar de 3,5 miliarde lei, pe fondul creşterii cheltuielilor într-un ritm mult mai mare decât avansul veniturilor.

În plus, datele transmise recent de Institutul Naţional de Statistică (INS), la solicitarea News.ro, arată că economia subterană din România a reprezentat anul trecut 22,4% din produsul intern brut (PIB), sau 170,6 miliarde lei (38 miliarde euro), ponderea fiind mult mai mare decât în economiile devoltate din Occident.

Din contribuţia de 22,4% adusă la PIB de economia subterană a României anul trecut, cea mai mare parte (22,1%), a fost generată de ”economia neobservată”, care cuprinde munca la negru, frauda la plata TVA şi sectorul informal (întreprinzătorii individuali neînregistraţi).

Restul de 0,3% a fost reprezentat de activităţile ilegale - traficul cu droguri, prostituţia şi contrabanda cu alcool şi tutun.