În vreme ce oficialii din România se lamentează şi promit despăgubiri pentru culturile afectate de zăpadă şi ger, fermierii francezi au ieşit în câmp şi toată noaptea au acţionat pentru salvarea livezilor şi a viilor.
Producătorii din comuna Chablis, din Franţa, au aprins mii de torţe pe câmp, pentru a-şi proteja butucii de viţă de vie de frig.
Metoda folosită de francezi este una meticuloasă, dar eficientă şi duce la salvarea producţiei, fie că vorbim despre pomi, fie că se aplică pentru viţa de vie, şi se referă la încălzirea aerului din livadă.
Aceasta se poate realiza cu ajutorul unor sobiţe speciale, arzătoare sau pur şi simplu un foc în aer liber. Încălzirea se poate executa cu combustibil (reziduuri de petrol, motorină, ţiţei, aflam de la moldovenii de la agrobiznes.md. O sobiţă de mărime mijlocie poate încălzi o suprafaţă de circa 50 de metri pătraţi şi poate proteja pomii până la temperaturile de -6…-7°C. Cele mai cunoscute sobiţe sunt cele de tip Bujorean, denumite antibrumar (inovaţie a prof. Gh. Bujorean de la Institutul agronomic din Timişoara). Sobiţele trebuie aşezate în zigzag. Indiferent de modul cum se realizează, încălzirea aerului determină formarea curenţilor de convecţie. Aerul cald se ridică până ce întâlneşte un alt strat de aer având aceleaşi temperaturi şi densitate, fiind înlocuit de cel rece din zonele neîncălzite. În acest mod se elimină inversiunile termice de radiaţie.
Pe Facebook au fost publicate mai multe fotografii care arată cum au acţionat francezii, cu menţiunea: "În podgoriile din Chablis, noaptea asta, bărbaţi şi femei au luptat cu Mama-Natură...! În speranţa că nu sunt prea afectate..." (sursa Titouan Rimbault Photographe - Auxerre):