Impozitul pe venit ar urma să fie aplicat, de anul următor, în funcţie de un venit anual global pe gospodărie, însă o gospodărie va avea dreptul la un venit neimpozabil calculat în funcţie de numărul de persoane care fac parte din acea gospodărie, precum şi la o serie de deduceri, printre care asigurarea pentru casă şi maşină (RCA), abonament la sală de fitness şi dans, bilete la cinema, cărţi, medicamente sau susţinerea unor entităţi nonprofit, potrivit unui draft de modificare a Codului Fiscal aflat în discuţie şi obţinut de Profit.ro.
De asemenea, gospodăriile cu venituri mici în care se află copii minori vor primi, în anumite condiţii, sprijin financiar din partea statului, transmite Profit.ro.
Astfel, o gospodărie formată dintr-o singură persoană va avea un plafon neimpozabil de 24.000 de lei pe an, bani la care statul nu va aplica impozit pe venit. Totodată, va avea dreptul la deduceri cumulând într-un an 2.000 de lei (în cazul în care plafonul neimpozabil lunar nu variază). Din venitul total obţinut de acea persoană într-un an se scad în primă fază cei 24.000 de lei, după care se scad şi deducerile până la un maxim de 2.000 de lei pe an, iar la ce rămîne statul ar urma să aplice un impozit de 10%.
Venitul anual global (Vag) al unei gospodării va fi reprezentat de suma veniturilor/câştigurilor nete/brute, după caz, obţinute de către fiecare membru al gospodăriei din România, cu excepţia veniturilor neimpozabile şi a veniturile impozabile realizate de persoanele scutite.
Nu vor fi luate în calcul la stabilirea venitului impozabil pe gospodarie sumele sau bunurile, inclusiv titluri de valoare şi aur financiar, primite cu titlu de moştenire ori donaţie; veniturile realizate la prima tranzacţionare a acţiunilor emise de Fondul Proprietatea de către persoanele fizice cărora le-au fost emise aceste acţiuni sau de moştenitorii acestora; veniturile din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal; veniturile a căror sursă nu a fost identificată. Venitul global va fi neimpozabil până la un anumit plafon (Pn), care depinde de numărul de persoane membre ale gospodăriei care va achita impozit. Astfel, fiecare familie va primi un punctaj în funcţie de numărul de persoane membre în gospodărie. Punctajul (P) al gospodăriei va fi egal cu numărul de membri plus un punct. Astfel, pentru o gospodărie cu 3 membri, punctajul în funcţie de numărul de persoane va fi de 4 (3+1).
Conform Profit.ro, deducerile acordate vor viza: contribuţia de asigurări sociale şi contributia de asigurări sociale de sănătate datorate şi plătite de către persoanele fizice în baza art. 148 si 170 din Codul fiscal; primele de asigurare voluntară de sănătate, precum şi serviciile medicale furnizate sub formă de abonament, definite conform Legii nr. 95/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, astfel încât la nivelul anului să nu se depăşească nivelul unui salariu minim pentru un muncitor necalificat pe gospodărie; fonduri de pensii facultative potrivit Legii nr. 204/2006, cu modificările şi completările ulterioare sau cele reprezentând contribuţii la scheme de pensii facultative, calificate astfel în conformitate cu legislaţia privind pensiile facultative de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, administrate de către entităţi autorizate stabilite în state membre ale Uniunii Europene sau aparţinând Spaţiului Economic European; prime de asigurare voluntară de sănătate conform Legii nr. 95/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi serviciile medicale furnizate sub formă de abonament; asigurările obligatorii pentru casa şi masina (RCA). programe educaţionale şi recreere pentru copiii aflaţi în întreţinere: grădiniţe particulare, programe tip before/after school, taxe şcolare, tabere sau excursii şcolare, cursuri: limbi străine, arte, sport, cursuri de pregatire tip meditaţii; alimentarea contului pentru educaţie permanentă, înfiinţat în baza Legea nr. 1/2011 Legea educaţiei naţionale; activităţi educaţionale pentru tineri/adulţi (ex. taxe şcolare, etc) activităţi sportive pentru adulţi (ex. abonamente sală fitness, gimnastică, dans, alte activităţi sportive); achiziţii de cărţi şi produse de papetarie; activităţi culturale (ex: bilete/abonamente la teatru, cinema, spectacole); servicii balneo-climaterice, fiziterapeutice, kinetoterapeutice; medicamente pentru boli cronice şi grave; întreţinere şi reparaţii gospodărie; susţinerea entităţilor nonprofit care se înfiinţează şi funcţionează în condiţiile legii, unităţilor de cult, precum şi pentru acordarea de burse private, conform legii.
Cum va fi calculat venitul net anual global pe gospodărie; vor fi deduceri pentru RCA, abonament la fitness, bilete la cinema, cărţi
19 aprilie 2017
- citeşte totul despre:
- impozit,
- global,
- venit,
- gospodarie,
- calcul,
- carti,
- medicamente





Din aceeaşi categorie:
Mega Image preia lanţul local Angst
(5 august 2014)
100 vizualizări
Legea conversiei creditelor în franci elveţieni a trecut de Parlament
(18 octombrie 2016)
69 vizualizări
Investiţii americane în România de 1,36 miliarde de dolari
(10 octombrie 2015)
66 vizualizări
Operatorii de telefonie “se bat” în oferte
(7 iulie 2013 - Cristina IANCU)
74 vizualizări
Firmele vor putea retrage mai mulţi bani din bancă. Trebuie să respecte o condiţie
(30 iunie 2016)
69 vizualizări
Piaţa jocurilor de noroc online din românia continuă să se extindă
(21 februarie 2023)
124 vizualizări
Vânzările de maşini noi, în cădere liberă
(17 februarie 2014)
79 vizualizări
România ar putea exporta gaze naturale în Serbia. Conducta de legătură cu vecinii, estimată la 43 milioane euro
(19 mai 2017)
379 vizualizări
Consiliul Concurenţei verifică 25 de instituţii financiare
(11 decembrie 2017)
556 vizualizări
De la 1 ianuarie 2014, salariul minim pe economie a crescut la 850 de lei
(3 ianuarie 2014)
365 vizualizări
Gerhard Schroeder, numit şef la Rosneft
(30 septembrie 2017)
304 vizualizări
Supermarket-urile Billa dispar. Ce magazine le vor lua locul
(24 februarie 2017)
466 vizualizări
Transportatorii de energie din România şi Bulgaria au semnat un acord de ajutor pentru situaţiile de avarie
(4 octombrie 2017)
634 vizualizări
Al 36 lea magazin Dedeman este la Ploieşti
(13 decembrie 2013 - Cristina IANCU)
1068 vizualizări
Ministrul Agriculturii: Cererile de plată au fost depuse de 880.000 de beneficiari pe o suprafaţă de circa 8,7 milioane hectare
(17 iunie 2015)
41 vizualizări
Ce stat din Europa a închis marile lanţuri de magazine în zilele de duminică
(31 ianuarie 2018)
517 vizualizări
Românii au mers mai des la cumpărături anul trecut, dar au cheltuit cu doar 2% mai mult decât în 2013
(18 martie 2015)
51 vizualizări

Oamenii de stiinta germani au descoperit cea mai veche branza din lume. E

În zilele noastre, este ușor să pariezi pe meciuri de fotbal live și pe zeci de
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!



„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024

EURO = 4.9705 RON


USD = 4.6276 RON


GBP = 5.8148 RON

Top articole