Deşi cursul de schimb a suferit fluctuaţii destul de mari în acest an, totuşi leul este cea mai performantă monedă din UE în 2013, potrivit unei analize a casei de brokeraj Noble Securities.
Leul este, la finele primelor zece luni ale acestui an, cea mai performantă monedă din Uniunea Europeană, fiind singura care înregistrează o creştere în faţa euro comparativ cu cotaţia din ianuarie, conform unei analize a Casei de brokeraj Noble Securities.
La sfârşitul lui octombrie, leul a înregistrat o creştere de circa 0,5% în faţa euro comparativ cu cotaţia avută la începutul lunii. Forintul a marcat un avans de aproape 0,7% în octombrie faţă de euro, iar zlotul polonez s-a apreciat cu circa 0,9%. Kuna croată a înregistrat o variaţie redusă luna trecută raportat la euro, coroana cehă s-a depreciat cu circa 0,4%, iar coroana suedeză şi lira sterlină au scăzut cu circa 1,3% fiecare în perioada menţionată.
La finele primelor zece luni din 2013, leul a înregistrat o creştere de circa 0,3% în faţa euro, comparativ cu cotaţia sa de la începutul lui ianuarie, fiind singura monedă din UE care marchează o apreciere faţă de moneda unică până în prezent pe anul în curs. Kuna croată pierde din performanţele anterioare, dar se menţine moneda din UE cu cea mai mică scădere faţă de euro (circa 0,6%) la finele lui octombrie comparativ cu cotaţia sa de la începutul anului; în acelaşi interval, forintul a scăzut cu aproximativ 1,42%, coroana suedeză s-a depreciat cu circa 2,5%, zlotul şi coroana cehă au scăzut cu circa 2,7% fiecare, iar lira sterlină cu aproximativ 4,2%.
Euro s-a apreciat cu aproape 3% faţă de dolarul american la finele lui octombrie comparativ cu cotaţia de la începutul anului. În octombrie, dolarul a atins minimul pe anul în curs faţă de euro, pe fondul blocajului parţial al activităţii Guvernului american şi al modului în care acesta s-a rezolvat. În ultima săptămână a lunii trecute, dolarul a înregistrat o corecţie spectaculoasă, dar, până în prezent pe anul în curs, majoritatea monedelor din UE au rămas în avantaj faţă de dolarul american. Leul se distinge în 'plutonul' monedelor din UE, înregistrând la finele primelor zece luni o creştere de circa 3,1% faţă de dolar, comparativ cu cotaţia sa de la începutul anului, plasându-se astfel, alături de euro, în topul monedelor din regiune care au realizat cele mai mari aprecieri faţă de dolar.