Ministerul Mediului îţi dă iar vouchere ca să-ţi schimbi electrocasnicele vechi cu unele noi, mai bune energetic. Anul acesta, voucherul îţi va permite să-ţi iei chiar şi televizoare sau maşini de spălat vase.

Ministerul Mediului promite că un voucher pentru televizoare valorează 500 de lei, iar pentru maşini de spălat vase de 400 de lei.

Instituţia a publicat şi a lansat proiectul de Ordin privind modificarea şi completarea Ghidului de finanţare a Programului naţional de înlocuire a echipamentelor electrice şi electronice de uz casnic, uzate cu unele noi mai performante din punct de vedere energetic, adică Rabla pentru electrocasnice.

În sesiunea din 2019, persoanele fizice vor putea achiziţiona prin program, pe lângă celelalte categorii aprobate în ediţia precedentă, maşini de spălat vase şi televizoare, se arată în comunicatul de presă transmis de Ministerul Mediului.

Pentru sceptici, ministrul Mediului a anunţat că anul acesta, suma alocată pentru programul Rabla pentru electrocasnice a fost dublat faţă de anul trecut, aşa că au mai mulţi şansa să-şi ia televizoare sau alte aparate necesare prin casă.

Succesul foarte mare al ediţiei din 2018 ne-a determinat să dublăm bugetul Programului, care anul acesta este de 40 milioane lei. În paralel cu procesul de consultare publică, operăm modificările în platforma electronică, pentru că dorim să lansăm programul cât mai repede, în săptămânile următoare, a declarat Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului.

În ghidul de finanţare este precizată valoarea fiecărui voucher, în funcţie de aparatul electrocasnic pe care-l iei şi de clasa energetică din care face parte:
 

  • 200 lei pentru maşini de spălat rufe cu eficienţa energetică A++;
  • 300 lei pentru maşini de spălat rufe cu eficienţa energetică A+++;
  • 300 lei pentru maşini de spălat vase cu eficienţa energetică A++;
  • 400 lei pentru maşini de spălat vase cu eficienţa energetică A+++;
  • 400 lei pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficienţa energetică la răcire (A+++/ A++);
  • 300 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu eficienţa energetică A++;
  • 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu eficienţa energetică A+++.
  • 200 lei pentru televizoare cu eficienţa energetică A;
  • 500 lei pentru televizoare cu eficienţa energetică A+.

Ca să beneficiezi de ocazie, tot ce trebuie să faci este să te înscrii online sau direct la magazin (inclusiv online) şi să predai echipamentul vechi atunci când îţi este livrat cel nou.