Toţi proprietarii de maşini care au plătit o taxă auto, între 2007 şi 2013 şi care sperau să-şi recupereze banii de la stat, îşi pot lua momentan gândul de la asta.

De la 1 februarie 2017, odată cu abrogarea ordonanţei, a dispărut şi metoda prin care aceşti bani puteau fi returnaţi. Singura cale de atac pe care şoferii o au acum la îndemână este instanţa de judecată. Ministerul Mediului promite că în maximum o lună va veni cu o soluţie. Statul are de înapoiat românilor trei miliarde de lei.

Sute de mii de şoferi, care au cumpărat maşini între 2007 şI 2013 şi care au achitat taxa, vor însă banii înapoi. Până pe 31 ianuarie au putut să-i ceară direct la ANAF. Urmau să-i primească în termen de cinci ani, în tranşe egale, plus dobânzile aferente. De la 1 februarie însă, lucrurile s-au schimbat. Ordonanţa în care scria negru pe alb că taxele auto pot fi recuperate  a fost abrogată. La Ministerul Mediului, într-un grup de lucru, se caută o ieşire din această situaţie.

Cel mai probabil, la jumătatea lunii martie, şoferii vor primi un răspuns. Tot ce pot face cei care nu mai au nici încredere şi nici răbdare este să se adreseze instanţei.

Cine câştigă primeşte toţi banii odată. Cum rămâne însă cu cei care au depus deja documentele la ANAF şi au primit una sau două tranşe de bani? Avocaţii spun că şi ei vor trebui să se adreseze instanţei.

Taxa de primă înmatriculare a fost introdusă pentru prima dată la 1 ianuarie 2007.