Ministrul Comerţului, Chrystia Freeland, a susţinut sâmbătă dimineaţă că mingea este în curtea Uniunii Europene pentru a salva Acordul Comercial şi Economic UE-Canada, care ameninţă în continuare să fie blocat de opoziţia executivului regional din Valonia, informează Reuters.

”Noi ne-am făcut treaba. Am finalizat negocierile pentru un acord foarte bun. Acum mingea este în curtea europeană”, a declarat demnitara canadiană după discuţia cu preşedintele Parlamentului European Martin Schulz. 

Chrystia Freeland, care urmează să se întoarcă la Ottawa, şi-a exprimat speranţa că se va întoarce în câteva zile împreună cu premierul Justin Trudeau pentru a semna CETA.

”Sper că mă voi întoarce în următoarele zile alături de premier, pentru a semna tratatul aşa cum este programat”, a declarat ministrul canadian al Comerţului.

Deşi toate cele 28 de state europene şi-au arătat sprijinul pentru Acordul Economic şi Comercial UE-Canada (CETA), executivul belgian a anunţat că nu îşi poate da consimţământul în lipsa susţinerii din partea celor cinci subunităţi federale şi a provinciei Valonia, care s-a poziţionat în opoziţie clară faţă de CETA.

Martin Schulz nu este implicat direct în negocierile pentru acordul comercial transatlantic, dar are relaţii bune cu Freeland, care a participat vineri la o întâlnire de urgenţă cu premierul valon Paul Magnette într-o încercare de a salva CETA.

”Deşi este deschisă uşa pentru fiecare pas pe care-l luăm înainte, este destul de clar că problemele de pe masa negocierilor sunt europene. În opinia mea, nu există probleme care nu pot fi rezolvate”, a declarat Schulz.

Ultimele eforturi pentru a salva acordul de liber schimbat CETA dintre UE şi Canada au eşuat aparent vineri, după ce executivul valon s-a declarat nemulţumit de compromisurile pe care le-a obţinut. De asemenea, ministra canadiană a părăsit negocierile furioasă şi a susţinut că este imposibilă depăşirea opoziţiei din Valonia.

Anterior, premierul valon a descris drept insuficiente rezultatele lungilor negocieri dintre UE şi Canada privind CETA. Paul Magnette a precizat că în ciuda progreselor înregistrate, există încă mari dificultăţi în ceea ce priveşte arbitrajul în disputele comerciale dintre executivele europene şi multinaţionalele canadiene.

Comisia Europeană a prezentat o serie de concesii prin mai multe modificări operate la nivelul unei declaraţii europene anexate tratatului transatlantic, tocmai pentru a linişti temerile executivului valon cu privire la agricultură şi modul de rezolvare a disputelor comerciale cu societăţile canadiene. Însă, valonii au decis în final că aceste concesii nu sunt mulţumitoare pentru a semna acordul CETA.

Eşecul negocierilor cu Valonia privind Acordul Economic şi Comercial UE-Canada, vine la doar câteva ore după ce reprezentanţii europeni şi canadieni au depăşit impasul provocat de respingerea acordului de către România şi Bulgaria. Cele două state est-europene au ameninţat că nu vor accepta acest acord comercial transatlantic, până ce executivul canadian nu dă asigurări scrise cu privire la liberalizarea regimului de vize pentru ceţăţenii români şi bulgari.

Populaţia Valoniei nu depăşeşte 3,5 milioane de persoane, adică mai puţin de 1% din cei 507 milioane de oameni care ar beneficia de pe urma acordului CETA.

Valonii şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la creşterea importurilor de carne de porc şi vită din Canada după implementarea CETA. De asemenea, regiunea belgiană este îngrijorată de modul în care vor fi rezolvate conflictele comerciale în cadrul unor curţi internaţionale.

Mulţi lideri europeni au acuzat executivul valon că se foloseşte de negocierile pentru acordul comercial într-o încercare de a pune presiune pe guvernul central de la Bruxelles.