Executivul a aprobat în ultima şedinţă hotărârea prin care se modifică anexa unei Hotărâri de Guvern din 2015 privind stabilirea preţurilor de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă pentru clienţii casnici şi producătorii de energie termică, numai pentru cantităţile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termică în centralele de cogenerare şi în centralele termice destinate consumului populaţiei în perioada 1 iulie 2015 – 30 iunie 2021, în concordaţă cu prevederile calendarului de eliminare treptată a preţurior reglementate pentru clienţii finali. Astfel, de la 1 iulie 2016, preţul gazelor naturale din producţia internă va stagna la valoarea actuală de 60 lei/MWh, până la data de 31 martie 2017.

Potrivit graficului prevăzut în anexa HG 488/2015, preţul gazelor naturale din producţia internă trebuia să crească la valoarea de 66 lei/MWh, de la 1 iulie 2016.

“Preţul gazelor pentru populaţie şi pentru producţia agentului termic nu va creşte de la 1 iulie şi nici în această iarnă. Ne-am asigurat că vom avea gaze în depozite în sezonul rece. ANRE va stabili şi anul acesta obligaţii clare. Pentru cei care nu le respectă, am introdus amenzi serioase. Asta a aprobat Guvernul în şedinţa de ieri seară, la propunerea ministerului energiei”, a anunţat ministrul Energiei, Victor Grigorescu.

Scopul stabilirii administrative a unui preţ de achiziţie pentru gazele naturale destinate consumatorilor menţionaţi este acela de a proteja o categorie însemnată de clienţi casnici de gaze naturale şi de energie termică, de efectele negative ale procesului de liberalizare a pieţei gazelor, generate de alinierea preţului gazelelor naturale la nivelul preţurilor practicate pe pieţele europene, se arată într-un comunicat al Guvernului. Schimbările neprevăzute de pe piaţa resurselor energetice primare, inclusiv declinul abrupt al preţurilor la ţiţei din ultima perioadă, au generat o conjuctură deosebită în piaţa românească de gaze naturale, unde preţurile administrative stabilite în conformitate cu prevederile legale, dar şi cu acceptul Comisiei Europene şi al instituţiilor financiare internaţionale, au devenit comparabile şi, uneori, chiar mai mari faţă de preţurile pieţei Ministerul Energiei a solicitat din partea Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei un studiu privind evoluţia preţurilor incidente sectorului românesc al gaselor naturale, iar în urma analizei primite s-a constat necesitatea reevaluării preţurilor din producţia internă cuprinse în graficul HG nr. 488/2015. Astfel, noul act normativ aprobat a avut la bază următoarele considerente:

• în prezent, preţul de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă pentru clienţii casnici şi producătorii de energie termică, numai pentru cantităţile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termică în centralele de cogenerare şi în centralele termice destinate consumului populaţiei este de 60 lei/MWh, iar – conform informaţiilor furnizate de ANRE – în cazul în care acest preţ ar creşte la 66 lei/MWh, există riscul major ca acest preţ să fie mai mare decât preţurile de import şi majoritatea cotaţiilor de preţ de pe principalele hub-ri apropiate ca relevanţă pentru piaţa românească.

• necesitatea unei abordări prudente din partea autorităţilor publice, astfel încât scopul declarat şi unanim acceptat prin însăşi legislaţia primară, şi anume susţinerea procesului de liberalizare a furnizării gazelor naturale fără a fi produse efecte negative majore la nivelul consumatorilor casnici, să poată fi dus la bun sfârşit.

• se constată o scădere constantă a consumului de gaze naturale, din cauza declinului consumului industrial dar şi datorită programelor de eficienţă energetică aplicate de către ambele categorii de consumatori, casnici şi non-casnici;

• s-a înregistrat o scădere a cererii de gaze naturale a producătorilor de energie electrică, pe fondul intrării pe piaţă a capacităţilor de producţie din surse regenerabile;

• procesul de dereglementare pentru consumatorii casnici este prevăzut a fi realizat până la data de 30 iunie 2021, conform prevederilor stipulate de Legea energiei electrice şi a gazelor naturale;

• gradul redus de suportabilitate la nivelul clienţilor casnici, în ceea ce priveşte preţurile gazelor naturale plătite de populaţie.