În România, piaţa laptelui se confruntă cu probleme diferite faţă de alte ţări UE care au înţeles că eliminarea cotelor de lapte se poate transforma într-o catastrofă dacă procesatorii nu sunt stimulaţi să-şi continue activitatea.

Pentru Dorin Cojocaru, preşedintele APRIL, acest lucru este evident, însă, dintr-un motiv sau altul, reducerea TVA la lapte şi produse din lapte nu este susţinută şi de fermieri.  Situaţia din industria laptelui este aparte. Astfel, în timp ce cea mai importantă asociaţie a procesatorilor militează pentru reducerea TVA la 9% la lapte şi produse din lapte, crescătorii de vaci se opun.

România mai are 150 de fabrici de procesare a laptelui, din care 4-5 şi-au cerut deja insolvenţa în ultima perioadă, când preţul laptelui a încput să coboare, iar piaţa a fost invadată de brânzeturile blocate pe piaţa UE de embargoul rusesc.

Preşedintele APRIL prognozează că, dacă situaţia actuală se menţine, în cel mult 3 ani industria laptelui din România va dispărea. Există trei previziuni sumbre asupra viitorului produselor lactate de la noi. În primă fază, producătorii vor lua lapte din ţările de origine, la un preţ mai mic. Următoarea etapă: vom lua semi-materii prime – caş başchiu, calup de caşcaval, calup de unt din alte tări, care va fi, ulterior tăiate şi reambalate cu eticheta noastră. Iar etapa finală va fi retragerea de pe piaţa românească a marilor procesatori de lapte.