Tot mai multe bănci anunţă majorarea avansului pentru creditele ipotecare, ca urmare a publicării Legii privind darea în plată, iar una dintre ele, respectiv BRD Groupe Societe Generale introduce oferta diferenţiată, cu avans mai mic pentru credite de peste 250.000 de euro, plafonul peste care nu se aplică darea în plată.

Astfel, banca a publicat pe pagina proprie de internet cele două variante de împrumut, una cu avans de 35% pentru creditele în valoare de până la 250.000 de euro, şi alta cu avans de 15% pentru împrumuturi peste acest plafon. „Valoarea maximă finanţată din valoarea imobilelor aduse în garanţie poate fi de 65%, pentru creditele acordate în lei, a căror valoare este mai mică de 250.000 de euro (echivalent în lei), sau 85%, pentru creditele acordate în lei, a căror valoare este mai mare de 250.000 de euro (echivalent în lei)”, menţionează banca.

În acelaşi timp, din oferta băncii a dispărut varianta de împrumut în euro pentru cumpărarea de locuinţe.

La rândul său, Alpha Bank a publicat noile condiţii pentru împrumuturile pentru locuinţe, cu avans de 30% pentru creditele în lei şi de 40% pentru cele în euro, indiferent de suma împrumutată.

Tonul majorării avansului pentru creditele ipotecare a fost dat de Raiffeisen Bank, încă din perioada dezbaterilor pe marginea Legii, la 35% pentru împrumuturile în lei şi la 40% la euro.

Ulterior, Bancpost, Garanti Bank şi Intesa Sanpaolo Bank au publicat noile condiţii de creditare ipotecară, din care reiese creşterea avansurilor pentru aceste împrumuturi. Astfel, Bancpost percepe un avans de 33% pentru ipotecarele în lei şi 43% pentru cele în valută, Garanti Bank are avans de 40% la euro, dar l-a menţinut la 15% pentru lei, iar Intesa Sanpaolo Bank a majorat avansul pentru creditele ipotecare în lei de la 15% la 25%.

Legea a fost publicată în Monitorul Oficial joi, 28 aprilie, şi urmează să intre în vigoare la 15 zile de la publicare, respectiv pe 13 mai.