Justiţia australiană a ordonat luni cunoscutei companii britanice de medicamente Reckitt Benckiser să retragă de pe rafturi unele cutii ale popularului analgezic Nurofen, din cauza publicităţii mincinoase, relatează AFP.

Decizia survine în contextul în care, în luna martie, Comisia de Concurenţă şi Consum a Australiei (ACCC) a sesizat justiţia, denunţând faptul că Nurofen este vândut sub diferite ambalaje în funcţie de tipul de probleme tratate, deşi ingredientul activ rămâne mereu acelaşi.

Curtea Federală a hotărât că multinaţionala cu sediul în Marea Britanie se face vinovată de înşelăciune, prezentând Nurofen în ambalaje diferite care conţin acelaşi ingredient, şi anume 342 miligrame de lizinat de ibuprofen.

În acest context, instanţa a decis retragerea în termen de trei luni a cutiilor de Nurofen vândute pentru tratarea durerilor de spate, migrenelor sau durerilor menstruale.

Compania a negat ca a încercat în mod deliberat să inducă în eroare consumatorii, însă a adăugat că respectă decizia Curţii Federale.

O audiere ulterioară va stabili cuantumul amenzii aplicate grupului britanic.

Agerpres