Direcţia Antifraudă Fiscală a dat amenzi de 13,95 milioane lei şi a confiscat numerar şi bunuri de 4,76 milioane de lei, în urma controlelor derulate în cadrul operaţiunii "Cristal", în care sunt verificaţi comercianţii din mai multe zeci de centre engros din ţară.

Astfel, de la lansarea operaţiunii "Cristal", pe 19 octombrie, şi până pe 5 noiembrie, inspectorii antifraudă ai ANAF au verificat 2.180 de contribuabili. În cazul a 34 dintre aceştia a fost dispusă măsura suspendării activităţii pentru nedotare/neutilizare case de marcat, iar pentru 124 cea a interzicerii uneia din activităţile de comerţ en-gros şi en-detail, în cazul celor care le desfăşurau simultan, în mod nelegal, se arată într-un comunicat al ANAF.

De asemenea, inspedctorii au iniţiat două sesizări penale, iar 409 contribuabili au fost invitaţi la sediu pentru verificări amănunţite.

Pe lângă amenzi şi confiscarea unor bunuri şi sume de bani, Direcţia Antifraudă Fiscală a impus măsuri asigurătorii totalizând suma de 1,17 milioane lei.

În cadrul verificărilor la complexul Dragonul Roşu, lângă Bucureşti, inspectorii au verificat în perioada 26 octombrie - 5 noiembrie un număr de 331 de contribuabili, aplicând amenzi de 3,88 milioane de lei, şi confiscări de bunuri şi numerar totalizând 1,75 milioane de lei.

Un număr de 185 de unităţi au fost sigilate, motivele fiind fuga în timpul controlului sau faptul că nu au prezentat situaţia stocurilor sau documentele de provenienţă a mărfurilor. Direcţia Antifraudă a decis suspendarea activităţii în trei cazuri şi interzicerea activităţii pentru cinci contribuabili.

În cadrul operaţiunii "Cristal" sunt vizate în total 60 de centre engros. Prima etapă este programată să se încheie pe 25 decembrie, urmând să fie reluată la începutul anului viitor, după analizarea rapoartelor de evaluare ale primei etape.

Potrivit unui anunţ al ANAF de la finele lunii octombrie, au avut loc deja controale la centrele Smart Expo Flora (Bucureşti), Expomarket Doraly (Afumaţi Ilfov), Marlorex şi Frigorifer (Craiova), Euro 2 şi Piaţa de Gros (Timişoara), Brintex (Braşov), West Market (Oradea), Agrotransilvania Dezmir (Cluj), Romalion (Bacău), Gama Center (Ploieşti), Pasărea Phoenix (Iaşi), Pavcom (Târgovişte), Galgros (Galaţi) şi Tug (Brăila).

Pe lista celor 15 centre engros alese pentru prima serie de verificări au mai fost adăugate încă şase astfel de complexuri comerciale pe măsura disponibilizării capacităţii de control, dar şi ca urmare a verificărilor lanţurilor de tranzacţionare. Cele şase centre adăugate pe această listă sunt Grand Siraj (Iaşi), Sucpi (Craiova), Redexpo (Ploieşti), Complex Comercial Transilvania (Tg Mureş), Piaţa agroalimentară Stupini (Braşov) şi Târgul Municipal (Craiova).