Comisia Europeană (CE) propune deschiderea completă a pieţei Uniunii Europene pentru importurile de vinuri din Republica Moldova înainte de intrarea în vigoare a Acordului de Asociere între UE şi Republica Moldova şi a Acordului privind Zona de liber schimb aprofundată şi cuprinzătoare (DCFTA), ca o măsură pentru a compensa dificultăţile cu care R. Moldova se confruntă în exportul vinurilor pe unele dintre pieţele sale tradiţionale, informează un comunicat dat publicităţii miercuri la Bruxelles.
Deşi CE nu face referire la cazuri concrete în comunicatul său, ‘dificultăţile pe unele din pieţele sale tradiţionale’ se referă la decizia Rusiei din 10 septembrie de a interzice importurile de băuturi alcoolice din R. Moldova, în contextul apropierii acestui stat de UE.
‘Piaţa Uniunii Europene este o alternativă durabilă şi un pol de stabilitate viabil pentru sectorul vinicol moldovean. Deschiderea completă a pieţei UE pentru vinurile din Republica Moldova, într-un moment în care agricultorii moldoveni sunt în dificultate, demonstrează că Uniunea Europeană nu este numai un proiect de integrare economică, ci şi un spaţiu al solidarităţii’, a declarat comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, citat în comunicat.
În iunie 2013, UE şi Republica Moldova au încheiat negocierea unui istoric Acord de Asociere, care prevede şi crearea unei Zone de liber schimb aprofundată şi cuprinzătoare (DCFTA), încurajând astfel integrarea economică a R. Moldova în UE. Acordul de Asociere urmează a fi parafat la summit-ul Parteneriatului Estic, care va avea loc la Vilnius, în noiembrie 2013, câteva dintre elementele lui principale, inclusiv DCFTA, urmând a intra în vigoare imediat după semnarea Acordului.
CE va propune Consiliului şi Parlamentului European modificarea Preferinţelor Comerciale Autonome, astfel încât importurile UE de vinuri moldoveneşti să fie complet liberalizate, înainte de intrarea în vigoare a Acordului de Asociere, inclusiv a DCFTA. Executivul comunitar cere Consiliului şi Parlamentului European să facă tot posibilul pentru o adoptare rapidă a acestei modificări, se mai menţionează în comunicatul citat.
Rusia a interzis din 10 septembrie importul de producţie vinicolă din Republica Moldova, acuzând calitatea proastă a acesteia. Medicul şef sanitar rus Ghennadi Onişcenko a declarat atunci pentru Interfax că interdicţia va fi în vigoare până când Federaţia Rusă ‘nu va vedea paşi concreţi din partea Republicii Moldova în vederea rezolvării acestei probleme’. ‘Noi nu ne dorim rolul de bonă pentru economia moldovenească’, a declarat Onişcenko.
Potrivit acestuia, Rusia a abordat în repetate rânduri problema calităţii vinurilor moldoveneşti, dar partea moldovenească nu ar fi întreprins nimic în acest sens. Onişcneko a indicat că, în mai multe loturi de producţie alcoolică originară din Republica Moldova, au fost depistate substanţe dăunătoare.
Ghennadi Onişcenko a amintit că Rusia a aprobat o măsură similară şi în 2006, după care vinurile moldoveneşti au revenit treptat pe piaţa rusă. ‘În Moldova nu este un sistem efectiv de verificare a calităţii producţiei alcoolice’, a susţinut el.
Decizia Rusiei de a interzice vinurile moldoveneşti a venit după ce vicepremierul rus Dmitri Rogozin a afirmat la începutul lunii septembrie că, odată cu semnarea de către Republica Moldova a Acordului de liber schimb cu UE, mai multe acorduri dintre ţara sa şi Republica Moldova îşi vor pierde valabilitatea. Rogozin a atenţionat, de asemenea, voalat, Republica Moldova că ar putea avea probleme şi cu livrarea de gaze în sezonul rece.
Analiştii de la Chişinău consideră această măsură drept o reacţie a Moscovei la apropierea Chişinăului de UE, pentru că nu vrea să piardă controlul asupra Republicii Moldova. Potrivit acestora, Rusia ar face presiuni similare şi asupra altor state din Parteneriatul Estic, în special asupra Ucrainei.
Rusia a mai interzis importul de vinuri moldoveneşti în primăvara anului 2006, iar livrările au fost reluate parţial în 2007 şi în totalitate în 2009. Revista rusă Ogonek a inclus recent embargoul din 2006 în topul ‘războaielor economice’ purtate de Rusia în ultimul deceniu. Conform aceleiaşi surse, producătorii moldoveni au pierdut în urma acelei blocade peste 200 de milioane de dolari.
CE propune deschiderea completă a pieţei Uniunii Europene pentru vinurile moldoveneşti
27 septembrie 2013
- citeşte totul despre:
- alcoolica,
- acordul,
- alcoolice,
- apropierea,
- autonome,
- chisinau,
- complet,
- confrunta,
- exportul,
- moldovenesti
(64 vizualizări)
Din aceeaşi categorie:
Parlamentul va ancheta creşterea preţurilor la energie
(13 septembrie 2017)
357 vizualizări
Elveţia a înregistrat în august cel mai mare declin al preţurilor de consum în 56 de ani
(7 septembrie 2015)
43 vizualizări
Cât costă cumpărăturile de sărbători în acest an: o familie medie cheltuieşte cel puţin 400 de lei pentru Crăciun
(21 decembrie 2016)
252 vizualizări
Un program de stimulare a înfiinţării de IMM-uri, adoptat în Guvern
(28 ianuarie 2017)
453 vizualizări
Veşti bune pentru patronii de firme sau PFA în apartamente de bloc
(5 februarie 2016)
782 vizualizări
Mai multe loturi ale producătorului de îngheţată Mars retrase de pe piaţa din România!
(17 iulie 2021)
262 vizualizări
Consiliul Concurenţei anchetează posibile practici anticoncurenţiale la Auchan, Carrefour, Cora şi Kaufland
(13 noiembrie 2014)
81 vizualizări
Bancpost, Garanti Bank, Credit Europe Bank, Unicredit şi RCS&RDS au fost amendate pentru prelucrarea ilegală a datelor cu caracter personal
(31 octombrie 2016)
379 vizualizări
IMM-urile vor primi ajutor financiar de la Guvern pentru promovarea pe pieţele externe
(26 ianuarie 2017)
365 vizualizări
Cel mai mare cotidian din Grecia îşi încetează apariţia
(29 ianuarie 2017)
35 vizualizări
Subvenţii totale de 570 de milioane de lei pentru crescătorii de bovine
(15 aprilie 2014)
117 vizualizări
Managerul restaurantului McDonald’s Ploieşti Nord a câştigat un premiu internaţional
(5 noiembrie 2021)
714 vizualizări
Opel îşi reorganizează operaţiunile din Rusia din cauza condiţiilor "dificile"
(17 septembrie 2014)
55 vizualizări
Ajutor pentru românii care au declarat război băncilor
(10 ianuarie 2015)
286 vizualizări
Jack Ma, fondatorul Alibaba, şi-a sporit averea cu 2,8 miliarde de dolari într-o singură zi
(11 iunie 2017)
270 vizualizări
Preţul la gaze pentru consumatorii casnici se reduce de la 1 mai cu circa 1,5%
(28 aprilie 2016)
395 vizualizări
Citigroup a detronat Deutsche Bank din poziţia de lider mondial al tranzacţiilor valutare
(11 mai 2014)
51 vizualizări
Borş de peşte ca-n Delta Dunării
Ingrediente La borşul pescaresc nu se folosesc decât câteva legume: cartofi, ceapă,
Ingrediente La borşul pescaresc nu se folosesc decât câteva legume: cartofi, ceapă,
Shining Crown Slot: Tot ce Trebuie să Știi despre Jocul Popular
Shining Crown este unul dintre cele mai populare jocuri de sloturi disponibile
Shining Crown este unul dintre cele mai populare jocuri de sloturi disponibile
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!
A luat foc internetul, au navalit deontologii, au explodat opiniile. Cazul Gheboasa, la mare concurenta cu fata ucisa in Mangalia care avea initial 12 ani si fusese violata, iar apoi 18 si ucisa de colega de camera In fapt, un produs al gradului de cultura aferent unor concetateni, domnul cu pricina a fost lasat sa evolueze intr-o siluire a...
Conflictele dintre Roberta Anastase şi Andrei Volosevici sunt vechi. Certurile dintre ei durează mult şi foarte greu vreun cunoscut reuşeşte să îi facă să comunice din nou. Rezultatul alegerilor interne de la PNL Ploieşti este încă o dovadă a faptului că liberalii au dorit să îi dea o lecţie lui Volosevici, arâtându-i voalat că nu este pe...
Prin 1951 Brâncusi a dorit să lase mostenire României 200 de lucrări si atelierul său parizian. Statul român a respins oferta. A fost o sedinţă si s-a decis că Brâncusi nu poate fi considerat un creator în sculptură pentru că "speculează prin mijloace bizare gusturile morbide ale societăţii burgheze". Cei care au hotărât asta au fost...
„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024
EURO = 4.9705 RON
USD = 4.6276 RON
GBP = 5.8148 RON
Top articole