"Lunea neagră", aşa a fost denumită ziua de ieri pentru economia mondială. Tonul a fost dat de scăderea dramatică a bursei de la Shanghai, cea mai mare înregistrată în ultimii opt ani. Această scădere a declanşat un efect de domino pe piaţa bursieră mondială.

După declinul pieţelor din Europa, bursa din New York a deschis în scădere. Indicele Dow Jones a atins valoarea de -1000 de puncte. La originea declinului este îngrijorarea că avansul economiei chineze ar putea încetini semnificativ.

Bursa din Statele Unite a deschis în scădere puternică, indicele Nasdaq fiind în declin cu peste 5%, şi a coborât la minimul începând cu luna octombrie, după ce declinul înregistrat luni pe bursa din China a declanţşat o vânzare masivă pe marile pieţe de capital ale lumii, scrie Mediafax.

Indicele Industrial Dow Jones a coborât cu 4,9%, S&P 500 cu 4,7%, iar Indicele Compozit Nasdaq cu 5,1%. Dow Jones a consemnat în primele tranzacţii o scădere de peste 6%, pentru S&P 500 declinul maxim a fost de 5%, iar pentru Nasdaq de circa 8%, potrivit portalului MarketWatch.

Apple, cea mai valoroasă companie din lume, conduce la deschiderea pieţei, plutonul căderilor, cu un minus de 7,6%. General Electric, compania fanion a industriei americane, pierde 3%. Nici o acţiune din indicele S&P nu este pe creştere.
   
Bursa din Shanghai a închis luni în declin cu 8,7%, cel mai mult după 2007, influenţând negativ şi restul burselor şi pieţelor valutare asiatice, pe fondul temerilor investitorilor legate de impactul încetinirii creşterii celei de-a doua mari economii a lumii. Declinul pieţelor asiatice de capital a urmat scăderilor accentuate consemnate vineri de acţiunile din SUA şi Europa.
   
Pentru a creşte competivitatea exporturilor, autorităţile chineze au decis în urmă cu două săptămâni să devalorizeze yuanul, luând prin surprindere pieţele. Investitorii vor urmări următoarea mişcare a autorităţilor de la Beijing, după ce Wall Street Journal a relatat că banca centrală se pregăteşte să inunde sistemul bancar cu lichidităţi, pentru a stimula creditarea.
   
Shanghai Composite a coborât cu 9,5%, iar indicele Shenzhen cu 7,7%. La Hong Kong, indicele Hang Seng a scăzut cu 5,06%, Nikkei Stock Average al bursei din Tokyo cu 4,6%, în timp ce indicele australian S&P ASX 200 a pierdut 2,7%.