În luna iunie, preţurile au fost mai mici, în medie, cu 1,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Această inflaţie negativă, cum o numesc economiştii, vine în contextul în care Taxa pe Valoarea Adăugată a scăzut de la 24 la 9 la sută pentru alimente.
Preţurile de consum au scăzut în iunie cu aproape 3% faţă de mai, pe fondul reducerii TVA la alimente şi băuturi la 9% de la 1 iunie, iar rata anuală a inflaţiei a ajuns în teritoriu negativ, la -1,6%, pentru prima dată în ultimii 25 de ani, influenţată de ieftinirea alimentelor cu 6,4%, arată un comunicat al Institutului Naţional de Statistică.
Faţă de luna precedentă, alimentele s-au ieftinit cu 8,2%, pe când mărfurile nealimentare au fost mai scumpe în iunie cu 0,1%, iar serviciile cu 0,2%.
Cel mai mult s-au ieftinit cartofii, cu 14,6%, dar şi mălaiul (-12%) şi laptele de vacă (-11,5%), iar cele mai mici scăderi de preţuri au fost consemnate la vin (-0,1%), bere (-0,9%), cu excepţia produselor de panificaţie, asupra cărora nu s-au resimţit reduceri de preţuri semnificative, având în vedere că pentru acestea era aplicată deja cota redusă de TVA, arată comunicatul citat de Mediafax.
În ceea ce priveşte serviciile, preţurile în restaurante, cafenele şi cantine au scăzut cu 1,22%, iar la categoria „alte servicii” cu 1,06%. Pentru serviciile de apă, canal şi salubritate, tarifele au urcat cu 0,9%, pentru transportul interurban cu 0,6%, iar pentru serviciile de telefonie cu 0,5%.