Cele trei companii implicate în proiectul gazoductului Giurgiu-Ruse, compania de stat Transgaz, firma românească privată Inspet Ploieşti şi constructorul austriac Habau, au tras pe sub Dunăre conducta secundară, de rezervă, a gazoductului, a anunţat duminică Transgaz, la o lună şi jumătate de la cuplarea conductei principale.

Gazoductul va face parte din proiectul Bulgaria - România - Ungaria - Austria (BRUA), care va lega reţelele de gaze naturale din cele patru state şi va permite exportul gazelor de la Marea Neagră spre Austria.

”În data de 4 noiembrie 2016, s-a finalizat tragerea pe sub Dunăre a conductei de rezervă DN 500 în lungime de 2100 metri, lucrările fiind derulate în baza contractului de execuţie semnat împreună cu Inspet SA Lider şi SC Habau PPS Asociat”, se arată în comunicatul Transgaz.

Atât în contractul de finanţare, cât şi în contractul de execuţie, termenul de finalizare a lucrărilor este 31 decembrie 2016.

Lucrarea de subtraversare a Dunării este una dintre cele mai mari din Europa până la acest moment, iar lungimea efectivă a subtraversării este de 2,1 km de la grupul de robinete Comasca până la grupul similar de la Marten (Bulgaria). În 25 septembrie, a fost finalizată şi pusă în funcţiune conducta principală, care a creat condiţiile tehnice pentru asigurarea exportului de gaze naturale din România spre Bulgaria. Staţiile de reglare şi de măsurare ( SRM-urile), atât din România, cât şi din Bulgaria, au fost construite, astfel încât, după semnarea Acordului de Interconectare şi aprobarea metodologiei de rezevare de capacitate, se pot efectua activităţi de import şi export de gaze naturale.

”Transgaz se află în faza finală a negocierii Acordului de Interconectare cu Bulgartransgaz, operatorul sistemului de transport gaze naturale din ţara vecină, Bulgaria. Acordul de Interconectare va sta la baza comercializării capacităţilor de transport”, se arată în comunicat.

Interconectorul România-Bulgaria a fost finanţat cu fonduri europene în valoare de 23 milioane euro, din care 10 milioane euro alocate lucrărilor de pe malul românesc şi 13 milioane euro pentru partea bulgară. Staţia de măsurare a gazelor din Giurgiu permite circulaţia gazelor în ambele sensuri, fiind dimensionată la un debit maxim de 1,5 miliarde metri cubi pe an în ambele sensuri. Din staţia de măsurare, gazele sunt transportate prin conducte de tip DN cu un diametru de 500mm, lungi de 5,1 km, până de la grupul de robinete Comasca (România). Interconectorul România –Bulgaria este cea mai mare lucrare de acest gen din Europa până la acest moment.

Proiectul de interconectare este, în prezent, singurul prin care se poate asigura transportul gazelor naturale pe ruta Azerbaidjan-Turcia-Grecia spre Austria, prin segmentul de pe teritoriul României. Proiectul BRUA, împărţit în două faze, face parte din Planul de dezvoltare al Transgaz în perioada 2014-2023 şi se regăseşte pe lista actualizată a proiectelor de interes comun adoptată de Comisia Europeană. Conducta "Ţărmul Marii Negre-staţia de comprimare gaze Podişoru" este de asemenea proiect de interes comun al Uniunii Europene şi face legătura cu BRUA prin preluarea potenţialelor rezerve de gaze naturale din Marea Neagră.

Conducta Giurgiu-Ruse, care va avea o lungime totală de circa 25 kilometri, dintre care 15,4 kilometri pe teritoriul Bulgariei şi 5,2 kilometri pe cel al României, trebuia să fie finalizată încă din anul 2012, dar proiectul a întârziat din cauza procedurilor privind subtraversarea Dunării. Conducta, care va avea o capacitate maximă de transport de 1,5 miliarde metri cubi de gaze pe an dinspre Bulgaria către România, iar capacitatea dinspre România spre Bulgaria va fi de 500 milioane metri cubi pe an, va putea fi folosită atât pentru importuri, cât şi pentru exporturi de gaze naturale.

Transgaz a semnat, la începutul lunii septembrie, la Budapesta, acordul prin care primeşte o finanţare europeană de 179 de milioane de euro prin Mecanismul Conectarea Europei, pentru lucrările de pe teritoriul României la gazoductul BRUA. Primele importuri şi exporturi de gaze prin conducta Giurgiu-Ruse vor avea loc, cel mai probabil, începând cu anul gazier 2016-2017.