Rusia este gata să discute despre o reducere a preţului la gaz pentru Ucraina dacă Kievul plăteşte datoria de peste 2,2 miliarde de dolari pe care o avea la 1 aprilie, a declarat vineri ministrul energiei Aleksandr Novak, în timp ce ambele părţi păreau să se îndrepte spre un potenţial compromis, potrivit Agerpres.

„Vom discuta acest lucru (reducerea preţului cerut de Rusia n.r.) dacă ei plătesc măcar datoria de la 1 aprilie şi aceasta a fost de 2,237 miliarde de dolari“, a spus Novak. Rusia afirmă că datoria Kievului către gigantul controlat de stat Gazprom este acum de peste 3,5 miliarde de dolari.

Viceministrul ucrainean al energiei Ihor Didenko a declarat joi că preţul Gazprom de 485 dolari pe 1.000 de metri cubi este monopolist şi nedrept şi că Kievul lucrează la propuneri pentru a evita oprirea robinetelor.

El a adăugat că dacă preţul ar fi fixat la 268,5 dolari pe 1.000 de metri cubi, Kievul ar fi pregătit să plătească în jur de 4 miliarde dolari până la sfârşitul lunii mai.

Rusia a avertizat că va întrerupe furnizarea de gaz spre Ucraina în iunie dacă Kievul nu plăteşte în avans până pe 2 iunie, ridicând temeri că livrările către Europa ar putea fi afectate.

Moscova a redus livrările către Ucraina în timpul unor dispute asupra preţului de două ori în ultimul deceniu, ceea ce a condus la diminuarea volumului livrat Europei, care primeşte aproximativ jumătate din gazul ei rusesc tranzitând Ucraina, aminteşte Reuters.