Federaţiile ProAgro şi Romalimenta vor propune Ministerului Finanţelor Publice (MFP) reducerea cotei TVA la 9% şi pentru lapte şi produse din lapte, alături de carne, produse din carne şi legume-fructe, propuneri incluse deja în proiectul de modificare a Codului Fiscal, a declarat preşedintele Federaţiei Naţionale Pro Agro, Alex Jurconi, la finalul consultărilor cu ministrul Finanţelor, Darius Valcov.

“Noi o să facem propunerea către MFP astfel încât reducerea TVA să se aplice pe tot lanţul, de la furaje la produse ambalate, începând cu sectorul cărnii şi al produselor din carne, lapte şi produse din lapte şi legume-fructe. Vom trimite propunerea noastră destul de nuanţată de la furaje, animale şi păsări vii, ouă, carne, carne preparată, produse din carne, carne conservată, peşte şi produse din peşte etc. Cred că Ministerul Finanţelor are toate datele şi nu mai trebuie niciun studiu în această privinţă. Au tot ce le trebuie ca să analizeze impactul, au dimensionat foarte corect cu cifre apropiate de ale noastre şi pe care noi le făceam pseudo-empiric”, a menţionat Jurconi.

Şeful Pro Agro este optimist în privinţa aplicării TVA de 9% începând cu luna octombrie, după încheierea acordului cu FMI, dar şi în condiţiile în care puterea politica se păstrează.

“Din informaţiile pe care le deţinem până în prezent, din octombrie se poate aplica TVA de 9%, bineînţeles în condiţiile în care puterea politică se păstrează. Cât suntem sub acord cu FMI nu se va întâmpla nimic, adică până în septembrie, dar din octombrie este posibil”, a adăugat preşedintele Pro Agro.

De asemenea, Jurconi a apreciat “modul american” în care MFP organizează consultările publice pe tema propunerilor de modificare a Codului Fiscal, în care se va analiza fiecare capitol în parte, iar în jurul datei de 15 martie acestea vor fi trimise Parlamentului.

Potrivit proiectului de modificare a Codului Fiscal, cota standard de TVA va scădea de la 24% la 20% începând cu 1 ianuarie 2016 şi la 18% de la 1 ianuarie 2018. Pentru carne, legume, peşte şi fructe cota de TVA urmează să fie redusă la 9%.