Ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, la cererea premierului Victor Ponta, a avut o consultare cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Cei doi au discutat despre problema creşterii francilor elveţieni, care au ajuns la un salt de peste 30% în doar două zile.

Vâlcov spune că cei care au credite în franci elveţieni au două soluţii: să recurgă la celebra electorată sau să intre într-un program de ajutorare al băncilor.

"Nu e vorba de 150.000 de persoane, ci de 75.412 creditori. Există o soluţie la această problemă, rescadenţarea creditelor. E o Ordonanţă emisă de Guvern, care va merge şi în Parlament pentru lărgirea bazei celor care pot profita de această rescadenţare. Este vorba despre electorata, care se vede că nu a fost o măsură electorală.

Vom vorbi şi cu băncile pentru a diminua impactul. Băncile pot aplica şi programe proprii. Este deja una care are un astfel de proiect propriu care anihilează o astfel de creştere. Nu am discutat despre denominarea francului pentru că este posibil ca el să dea înapoi. Deocamdată avem cele două soluţii.

În această ordonanţă s-ar încadra 51% din situaţii. O să avem o nouă discuţie luni la BNR.”, a spus Vâlcov.

SURSA: Stiripesurse.ro