Japonia, a treia mare economie a lumii, a reintrat în recesiune la finalul trimestrului al treilea, după ce a înregistrat două trimestre consecutive de scădere a produsului intern brut, pe fondul creşterii taxei pe vânzări în luna aprilie, relatează The Wall Street Journal.

PIB-ul Japoniei s-a contractat cu 1,6% în ritm anualizat în perioada iulie-septembrie, în timp ce datele revizuite au arătat că declinul din trimestrul anterior a fost de 7,3%. Niciunul dintre economiştii consultaţi de The Wall Street Journal nu a anticipat scăderea PIB-ului în trimestrul al treilea, analiştii estimând un avans mediu de 2,25% al economiei nipone.

Rezultatele negative ale economiei japoneze au apărut ca urmare a creşterii taxei pe vânzări de la 5% la 8% la începutul lunii aprilie, ceea ce a afectat nivelul cheltuielilor consumatorilor. De exemplu, investiţiile în locuinţe private au coborât cu 24% în ritm anualizat în perioada iulie-septembrie.

Programul guvernamental prevedea ca taxa să fie majorată încă o dată, la 10% în octombrie 2015, însă consilierii prim-ministrului Shinzo Abe au declarat săptămâna trecută că măsura va fi amânată cu un an şi jumătate, dacă avansul economiei va fi unul slab.

La finalul primului trimestru din 2011, economia Japoniei a intrat în recesiune, după două trimestre consecutive de scădere a PIB-ului, de 0,8% în ultimul trimestru din 2010 şi de 0,9% în intervalul ianuarie-martie din 2011. Declinul economiei nipone din 2011 a fost determinat de impactul cauzat de dezastrele naturale şi scurgerile de radiaţii de la centrala nucleară Fukushima, sever afectată de tsunami, care a condus la creşterea cheltuielilor din sectorul privat şi a rupt lanţurile comerciale.

Yenul s-a depreciat faţă de dolar în urma publicării datelor privind economia Japoniei, ajungând la cel mai scăzut nivel din octombrie 2007 până în prezent, de sub 117 unităţi pe dolar. De asemenea, indicele Topix a coborât cu 2,5%, potrivit Bloomberg.