Fondul suveran de investiţii al Norvegiei a avut un randament de 3,3% în trimestrul al doilea al acestui an. În primul trimestru, investiţiile sale au generat un randament 1,7, transmite Bloomberg, preluat de Agerpres.

Norges Bank Investment Management, divizia Băncii centrale a Norvegiei, se ocupă de gestionarea unui fondul de 880 de miliarde de dolari. În trimestrul al doilea, investiţiile sale au generat un profit de 192 miliarde de coroane norvegiene (31 de miliarde de dolari).

Investiţiile în acţiuni au generat un randament de 4% iar cele în bonduri un randament de 2%. Acţiunile de pe pieţele emergente au generat cele mai mari profituri, în special cele din India, Rusia, Turcia şi Brazilia.

De asemenea, acţiunile din Europa, America de Nord şi Asia au avut toate contribuţii pozitive. Acţiunile din sectorul petrolului şi gazelor naturale au fost cei mai buni performeri, precum Royal Dutch Shell şi BG Group.

Fondul suveran de investiţii a fost infiinţat în anii 1990 şi este drept principalul vehicul de investiţii pentru veniturile din petrol ale Norvegiei.

In ultimul deceniu valoarea fondului s-a dublat. La data de 30 iunie a ajuns la 5.478 miliarde de coroane norvegiene, analiştii estimând că până în 2020 va ajunge până la 7.278 miliarde de coroane.