Românii cu maşini vechi şi foarte vechi, care au depăşit 15 ani de la momentul fabricaţiei, vor primi bani de la stat pentru a-şi casa rabla. Cei 3000 de lei pot fi folosiţi în orice fel, iar acum au fost confirmate şi particularităţile din spatele programului.

 

După mai multe amânări legate de implementarea programului Rabla Local, autorităţile române par să fi bătut în cuie ultimele particularităţi ale iniţiativei menite să faciliteze reînnoirea parcului auto de pe meleaguri mioritice. Ca referinţă, acesta este unul dintre angajamentele pe care ţara noastră şi le-a asumat în faţa Uniunii Europene prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, PNRR.

 

Rabla Local începe în noiembrie, ar fi trebuit să înceapă în octombrie

Conform noului anunţ de la autorităţi, Rabla Local va începe pe 11 noiembrie 2022 la ora 10:00 şi se va încheia pe 30 decembrie 2022 la ora 14 sau mai repede. În funcţie de interesul românilor de a-şi casa maşinile mai vechi de 15 ani, este foarte posibil ca programul să se încheie semnificativ mai repede decât finalul anului, pentru că bugetul din spatele iniţiativei este limitat, iar când se termină banii, se termină şi programul, după cum se arată în comunicatul AFM pe marginea subiectului.

 

Spre deosebire de programele Rabla Clasic şi Rabla Plus, noul program de la Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), deşi se reflectă în 3000 de lei, banii nu trebuie folosiţi în scopul achiziţionării unui autoturism nou. Se pot folosi la orice altceva.

 

În 2022, suma alocată programului Rabla Local 2022 este de 50 de milioane de lei, valoare care, în condiţii ideale, s-ar traduce în peste 16.000 de rable în minus pe străzile din România. În continuare, o parte importantă din sarcina financiară va cădea în sarcina primăriilor. Din acest motiv, sunt şanse mari ca în multe localităţi din ţara noastră acest program să nu existe. În orice caz, conturile de utilizatori pe platforma AFM pentru Rabla Local, cel puţin în Bucureşti, se vor putea face începând cu 7 noiembrie 2022.

 

 

 

Sursa: www.playtech.ro