Conform unui proiect legislativ adoptat de către Parlamentul României, viteza maximă pe drumurile expres va fi mărită la 120 de km/h. Noua reglementare va intra în vigoare odată cu promulgarea proiectului de către preşedintele României.

 

UPDATE: În urma semnalării unei erate, ştirea a fost modificată.

 

Limita maximă pe drumurile  expres va fi ridicată la 120 de km/h după ce un proiect legislativ a fost adoptat de către Parlamentul României. Proiectul a fost iniţiat de grupul parlamentar USR şi a trecut de votul final al Camerei Deputaţilor.

 

Motivul pentru această schimbare se datorează legislaţiei rutiere, care nu stabileşte un regim de circulaţie diferit între drumurile expres şi cele naţionale europene (E). Până acum, limita de viteză era de 100 de km/h pe drumurile expres. De asemenea, potrivit celor care au iniţiat proiectul, drumurile expres pot fi adaptate la profil de autostradă, lucru care a dus la această modificare a codului rutier.

 

În funcţie de categoriile de vehicule, limitele de viteză vor fi următoarele în afara localităţilor:

 

  • 120 de km/h pentru categoriile A şi B;
  • 100 de km/h pentru categoriile C, D şi D1;
  • 85 de km/h pentru categoriile A1, B1 şi C1. 

 

Totodată, noul proiect de lege va interzice circulaţia pietonilor pe drumurile expres, a vehiculelor cu mase şi gabarite depăşite, staţionarea pe banda de urgenţă sau pe acostament şi învăţarea conducerii unui autovehicul pe aceste drumuri.

 

De asemenea, sunt interzise următoarele: circulaţia sau staţionarea pe zona care separă sensurile de circulaţie, parcarea sau staţionarea în afara locurilor special amenajate, manevrele de întoarcere, mersul înapoi şi traversarea pe un sens de circulaţie pe celălalt prin zonele interzise.

 

Proiectul de lege va intra în vigoare odată ce va fi promulgat de preşedintele României.

 

 

 

Sursa: www.automarket.ro