Toţi soferii trebuie să afle acum că s-a schimbat vârsta la care îţi poţi lua permisul. Ministerul de Interne a pus în dezbatere publică un proiect de lege de modificare a Codului Rutier, prin care ar putea fi scăzută vârsta de obţinere a permisiului de conducere pentru câteva categorii. Astfel, şoferii de camioane şi autobuze ar putea obţine permisele mai devreme.

 

Scade vârsta de obţinere a permisiul auto. Ce categorii sunt vizate

Toţii şoferii de camioane şi autobuze trebuie să ştie că vârsta de obţinere a permisului pentru aceste vehicule ar putea să scadă. Un proicet de lege prevede că vârsta de obţinere a carnetului de conducere pentru camion şi autobuz să se micşoreze.

 

”Prin excepţie de la vârsta minimă prevăzută la alineatul (4) litera d), vârsta minimă pentru eliberarea unui permis de conducere pentru categoriile C şi CE este de 18 ani, cu condiţia ca solicitantul să deţină un certificat de competenţă profesională pentru atestarea unei calificări iniţiale, acordat pe baza participării la un curs şi a promovării unui test”, arată poiectrul de lege de modificare a Codului Rutier.

 

Vârsta minimă pentru eliberarea unui permis de conducere pentru categoriile D şi DE ar putea coborâ la 21 de ani.

”(6) Prin excepţiede la vârsta minimă prevăzută la alineatul (4) litera e), vârsta minimă pentru eliberarea unui permis de conducere pentru categoriile D şi DE este de 21 de ani, cu condiţia ca solicitantul să deţină un certificat de competenţă profesională pentru atestarea unei calificări iniţiale, acordat pe baza participării la un curs şi a promovării unui test”, se mai arată în proiectul de lege.

„Vârsta minimă pentru eliberarea unui permis de conducere pentru categoriile D şi DE este de 23 de ani. (7) Prin excepţie de la vârsta minimă prevăzută la alineatul (4) litera e), vârsta minimă pentru eliberarea unui permis de conducere pentru categoriile D şi DE este de 23 de ani, cu condiţia ca solicitantul să deţină un certificat de competenţă profesională pentru atestarea unei calificări iniţiale accelerate, acordat pe baza participării la un curs şi a promovării unui test”, se arată în proiectul care se află dezbatere publică din data de 22 iulie 2020.

 

Ce vehicule se conduc cu categoria C

Categoria C vizează camioanele, iar categoria CE se referă la ansamblul format dintr-un vehicul trăgător din categoria C la care se adaugă o remorcă care are o masă totală peste 750 de kilograme. Acum, vârsta de obţinere a acestor permise ese de 21 de ani.

 

În ceea ce priveşte categoriile D şi DE, în prezent, vârsta minimă a şoferilor cerută în momentul de faţă de Codul Rutier este de 24 de ani.

 

 

 

 

Sursa: www.playtech.ro