Institutul Naţional de Statistică a stabilit care este ziua în care se întâmplă cele mai multe accidente rutiere. Surprinzător, potrivit statisticilor, iarna sunt mai puţine accidente.

Iar specialiştii cred că, în mare parte, acest lucru se datorează faptului că şoferii sunt descurajaţi să circule, pentru că drumarii nu fac deszăpezirea coresponzător.

Ziua din săptămână cu cele mai multe accidente este vineri. În aceste zile au fost înregistrate aproape 5.000 de accidente. Datele INS arată că, în oricare altă zi săptămână, numărul accidentelor rutiere nu este mai mare de patru mii.

De asemenea, august rămâne luna cu cele mai multe accidente pe parcursul anului. În ceea ce priveşte legislaţia rutieră, parlamentarii vor discuta în toamna aceasta un proiect de lege prin care să nu mai existe poliţişti rutieri „la pândă”.

Mai exact, parlamentarii vor ca toate maşinile de poliţie să fie inscripţionate, iar poliţiştii să poarte obligatoriu uniformă atunci când îi trag pe şoferi pe dreapta.

Deputatul liberal Ion Bălan susţine că a primit multe plângeri de la şoferi care spun că, de un an, mulţi poliţişti nu mai poartă tot timpul uniforma. În plus, au apărut foarte multe maşini de poliţie neincripţionate.

Un raport realizat de compania de consultanţă Milliman, pentru Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), arată că şoferii care produc cele mai mari daune în România sunt tineri, sub 25 de ani, care conduc maşini puternice, de peste 2.500 cmc.

Cele mai mari daune medii în perioada 1 ianuarie 2013 – 31 decembrie 2015 au fost în Suceava (9.401 lei), Sălaj (9.192 de lei) şi Călăraşi (8.127 de lei). La polul opus, judeţele cu cele mai mici daune medii sunt Argeş (4.851 de lei), Cluj (4.902 lei), Sibiu (4.913 lei) şi Capitala (4.934 de lei).