Dacă ai încălcat legea, iar ”pedeapsa” ţi se pare prea lungă, ai mai jos câteva detalii despre cum poţi reduce perioada de suspendare a permisului auto. Ce condiţii trebuie să îndeplineşti?
Cod Rutier 2019. Cum poţi reduce perioada de suspendare a permisului auto
Conducătorii auto care încalcă prevederile Codului rutier sunt sancţionaţi cu amendă sau cu avertisment. Cu toate acestea, în funcţie de gravitatea faptelor, ei pot să primească şi sancţiuni complementare. Printre cele din urmă se numără şi suspendarea pe timp limitat a exercitării dreptului de a conduce maşini.
Acest timp de sancţiuni au ca scop, conform actului normativ, ”înlăturarea unei stări de pericol şi preîntâmpinarea săvârşirii altor fapte interzise de lege şi se aplică prin acelaşi proces-verbal prin care se aplică şi sancţiunea principală a amenzii sau avertismentului”.
Şoferii trebuie să treacă un test
„Verificarea cunoaşterii regulilor de circulaţie de către contravenient se efectuează de către serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă, în cazul în care sancţiunea a fost aplicată ca urmare a săvârşirii unei contravenţii pentru care legea prevede suspendarea dreptului de a conduce pentru 30, 60 sau 90 de zile sau, după caz, a fost majorată cu 30 de zile”, se arată în Regulemntul pentru aplicarea Codului rutier.
Condiţiile pentru ca şoferii să beneficieze de reducerea perioadei de suspendare la 30 de zile a dreptului de a şofa
- promovarea testului de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie;
- să fi obţinut permisul cu cel puţin un an înainte de săvârşirea faptei;
- în ultimii trei ani de la data săvârşirii faptei pentru care se solicită reducerea perioadei de suspendare n-au beneficiat de o astfel de măsură;
- în ultimii doi ani de la data constatării contravenţiei pentru care se aplică sancţiunea contravenţională complementara n-au mai avut permisul suspendat, potrivit avocatnet.ro.