Franţa va interzice din 2040 vânzarea maşinilor pe benzină, motorină sau gaz. Iar din 2050, pe şosele ar trebui să circule doar autoturisme electrice. Aşa că statul francez caută să le ofere cetăţenilor posibilităţi de a-şi procura astfel de vehicule la preţuri avantajoase.

Corespondentul programului „Rabla” în Franţa a fost modificat la începutul acestei luni. Astfel, dacă până acum locuitorii din Hexagon îşi puteau da vechea maşină pe carburant la schimb pentru una mai nouă pe benzină, motorină sau gaz, primind totodată şi o primă consistentă, sumele acordate în aceste cazuri au scăzut şi sunt favorizate acum achiziţionările de autoturisme electrice, fie ele şi la mâna a doua.

Ce prime oferă Franţa pentru achiziţionarea de vehicule electrice

Super-prima programului de conversie a vechii maşini pe una nouă, electrică, poate ajunge până la 5.000 de euro, în funcţie de veniturile familiei care vrea să o achiziţioneze. Suma trebuie să reprezinte maximum 80% din valoarea vehiculului, iar pentru a beneficia de ea integral, veniturile familiei nu trebuie să depăşească 13.500 de euro. La schimb, doritorii trebuie să dea fie o maşină diesel înmatriculată înainte de 2006, fie una pe benzină de dinainte de 1997.

Preţurile maşinilor electrice noi sunt de multe ori inaccesibile persoanelor cu venituri modeste. Tocmai de aceea, această primă este valabilă şi în cazul achiziţiilor de autoturisme pe baterie la mâna a doua. La o simplă căutare pe internet, există în orice moment mai mult de 150 de astfel de autovehicule, care costă între 5.000 şi 7.000 de euro.

Planul autorităţilor franceze merge şi mai departe de atât. Pe ordinea de zi în şedinţele asociaţiilor de locatari îşi fac loc acum şi subiecte precum instalarea unor borne de încărcare a maşinilor electrice în parcările blocurilor. Asta deoarece, cu excepţia Parisului, astfel de staţii sunt destul de rare în oraşele mai mici, ceea ce îi face pe oameni să fie sceptici în privinţa achiziţionării de autovehicule ecologice.