În ultimii ani legea care reglementează circilaţia pe drumurile publice s-a schimbat de mai multe ori, iar din 2020 se schimba din nou Codul Rutier, din cauza numărului mare de accidente rutiere şi de conflicte produse în trafic. Totodată au fost majorate amezile aplicate pentru diverse contravenţii şi au fost aplicate reguli mai drastice in ceea ce priveşte obţinerea permisului auto. Guvernul, prin aprobarea Strategiei Naţionale pentru siguranţă Rutieră până in 2020 şi a planului de acţiune pentru implementarea acesteia si Poliţia Rutieră vor să alinieze Codul Rutier normelor europene şi să sporească siguranţa in trafic.

Noi reguli cuprinse in noul Cod Rutier in 2020!

Schimbarile Codului Rutier îi vizează atăt pe şoferi căt şi pe cei care vor sa obţină permisul auto!

Noile reglementări ale Codului Rutier, care se vor aplica începănd cu 1 iulie 2020, îi vizează pe cei care vor sa obţină permisul de conducere, care, potrivit noului Cod Rutier, trebuie sa fie absolvenţi ai învaţămăntului obligatoriu, adică trebuie sa aibă minim 10 clase terminate, spre deosebire de vechile reguli care permiteau susţinerea examenului auto dacă implineai vârsta de 18 ani.

Şi persoanele în vârstă, care deţin permis de conducere şi care conduc autoturisme pe drumurile publice vor fi nevoite să facă mai des controlul medical, pentru a obţine avizul medicului potrivit căruia sunt apte pentru a urca la volan, iar evaluările medicale  şi psihologice vor fi îmbunătăţite, prin actualizarea periodică a baremelor de evaluare, pentru a elimina posibilitatea obţinerii avizelor în mod fraudulos.

Începănd cu 1 ianuarie 2020 Noul Cod Rutier mai prevede şi numeroase modificari şi pentru utilizatorii telefonului mobil la volan, aceasta fiind una dintre cauzele care duce la producerea accidentelor rutiere, aceştia vor primi sancţiuni mult mai mari, iar cei care sunt prinşi că vorbesc la telefon în timp ce ce conduc, riscă să rămană fară permisul de conducere, pe o perioadă de 30 zile.

Autorităţile au în vedere şi monitorizarea video a probei practice pentu obţinerea permisului auto, pentru a nu mai fi cazuri în care sunt favorizate unele persoane.

Şi vitezomanii vor avea de suferit după ce se va aplica noul Cod Rutier, deoarece acesta are în vedere interzicerea dispozitivelor de detectare a aparatelor radar şi prevede majorarea in funcţie de cuantumul vitezei, a duratei de suspendare a permisului de conducere dar şi a cuantumului amenzii.

Actul normativ ce vizează modificarea ligislaţiei rutiere, Legea 130/2019, stabileşte că  reducerea perioadei de suspendare a permisului de conducere se poate solicita în mai multe cazuri, asta însemnănd că, mai mulţi şoferi, vor putea beneficia de perioade mai scurte de suspendare a dreptului de a conduce o maşină.