O maşină sigură este extrem de importantă pentru oricine, mai ales dacă iei în considerare accidentele rutiere care se întâmplă zilnic.

 

În 2018, România a avut cele mai multe victime rezultate din accidente rutiere dintre toate statele membre ale Uniunii Europene. Cu 96 de morţi per milion de locuitori, ţara noastră a depăşit cu mult media UE, care a fost de 49 de oameni la un milion de locuitori. Acestea ar putea fi o consecinţă a drumurilor proaste sau a inconştienţei conducătorilor auto. Indiferent de motiv, cert e că ne trebuie maşini sigure pentru a ne proteja.

 

Există mai multe criterii după care să vezi dacă o maşină este suficient de sigură, potrivit Institutului de Asigurare a Siguranţei pe Autostrăzi (IIHS) din Statele Unite.

 

Aşadar, cel mai bun semn că maşinile sunt suficient de sigure sunt testele de impact. Astfel, verifică rezultatele acestor crash tests înainte să cumperi o maşină, pentru a-ţi face o idee despre cât de rezistentă e. Ia în considerare atât testele care simulează de impacturi frontale, cât şi laterale.

 

Alte aspecte importante sunt şi acoperişul şi tetierele. Acoperişul trebuie să fie unul puternic, pentru a diminua riscul în cazul unei rostogoliri. De asemenea, tetierele sunt importante pentru reducerea riscului unor vătămări la nivelul gâtului.

 

O altă idee bună e să verifici şi dacă modelul pe care plănuieşti să-l cumperi a avut rechemări în service în trecut, pentru a te asigura că nu vei avea probleme.

 

Cea mai sigură maşină din lume

 

IIHS a alcătuit un top al celor mai sigure maşini ale anului 2019. Pe primele două locuri stau Honda Insight şi Hyundai Elantra. Producătorul coreean Kia are mai multe maşini în top, printre care şi modelele Forte, Niro sau Optima. Şi Subaru pare să stea destul de bine la acest capitol, cu modelele Crosstrek, Impreza sau WRX. Din top nu lipseşte nici producătorul german BMW, cu seria 5.

 

Aparent, există în lume şi o maşină sigură la bordul căreia nu a murit nimeni niciodată. Este vorba despre modelul XC90 de la Volvo, care nu ar fi fost implicată în vreun accident auto în care pasagerii să-şi piardă viaţa.

 

Prima generaţie a acestui model a fost lansată în 2002. Volvo XC90 a obţinut cele mai bune scoruri din lume în urma testelor Euro NCAP şi primit cinci stele din cinci. Ca punctaje, maşina a obţinut 97% pentru protecţia ocupanţilor adulţi, 87% pentru protecţia pasagerilor copii şi 100% din punctajul alocat sistemelor de asistenta şofer.

 

 

 

Sursa:www.playtech.ro