E o greşeală destul de stupidă să pui benzină în loc de motorină şi invers, dar se poate întâmpla. Dacă ai pus deja carburantul greşit în rezervor, iată ce ar trebui să faci.

În general, este o greşeală întâlnită mai mult la şoferii începători, dar mai ales la cei care îşi cumpără o maşină care are alt tip de motor decât cea precedentă. Din obişnuinţă şi grabă, se poate întâmpla să pui tot benzină, pentru că aşa făceai când aveai autoturismul vechi. Doar că tu acum ai maşină diesel. Sau invers.

În Marea Britanie sunt de-a dreptul ridicol de multe cazuri în care şoferii şi şoferiţele greşesc carburantul – cam la fiecare trei minute, un englez sau o englezoaică face plinul cu ce nu trebuie. Sunt cam 150.000 de cazuri în toată ţara anual.

Ce faci dacă ai pus benzină în loc de motorină la o maşină diesel

Este, de departe, cel mai urât scenariu. Benzina este extrem de nocivă automobilelor diesel, iar dacă ai umplut rezervorul astfel, tocmai ţi-ai făcut singur o problemă mare şi…costisitoare.

 

Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să NU porneşti motorul. Asta e valabil pentru cazul în care îţi dai seama la timp că eşti cu capul în nori. Nu trebuie să porneşti motorul pentru că altfel, declanşezi circuitul combustibilului greşit în sistem şi atunci se complică situaţia.

La maşinile diesel, motorina acţionează şi ca un lubrifiant, în timp ce la motoarele pe benzină, aceasta acţionează ca un solvent. De asemenea, benzina poate afecta în mod iremediabil întreaga reţea de combustie.

Fără un carburant care să asigure lubrifiere, circulaţia benzinei cauzează frecare, afectând injectoarele de presiune.

Dacă, însă, ai observat greşeala la timp şi ai pus foarte puţină benzină, continuă să faci plinul cu motorină, carburantul corect. La un amestec de 5% benzină şi 95% motorină, este puţin probabil să se defecteze ceva la maşină pentru că primul combustibil se va pierde în marea masă a celui de-al doilea.

Următorul pas este să anunţi personalul staţiei respective şi să-i îndrume pe ceilalţi clienţi din spatele tău la alte pompe. Dacă ai făcut plinul la diesel cu benzină, maşina nu mai trebuie să pornească de acolo. Trebuie dusă direct în service.

Dacă ai o maşină pe benzină, dar tu pui motorină, situaţia nu e chiar atât de dramatică precum în cazul precedent, dar nici n-ai făcut o capodoperă. În funcţie de cât combustibil greşit au pus, sfaturile sunt aceleaşi.

NU porni motorul dacă ai pus câţiva litri de motorină fără să-ţi dai seama. Dacă porneşti motorul, bujiile şi sistemul de alimentare cu combustibil vor fi acoperite cu motorină, ceea ce va duce la incendiu şi la degajare de fum prin eşapament. În cel mai bun caz, motorul nu va porni sau se va opri.

Evident, contactează telefonic o firmă de tractări sau direct reprezentanţa maşinii, ca să fii sigur că nu faci o prostie şi mai mare.

Prin urmare, cel mai important este să nu porneşti motorul în ambele cazuri. Alternative nu prea ai. Dacă ţi s-a întâmplat, n-ai ţinut cont de aceste sfaturi şi, totuşi, n-ai avut probleme (dar e greu de crezut că nu), eşti doar norocos.

Din fericire, este extrem de greu să confunzi cele două duze, iar benzinarii lipesc pe pompe tot felul de indicatoare vizibile şi explicite. N-ai cum să greşeşti. Sau nu?…

 

 

 

 

 

Sursa: www.playtech.ro