Un nou proiect de lege la initiativa depupatului PMP, Petru Movila, vizeaza toti soferii care folosesc telefonul mobil atunci cand se afla la volan. Nu scapa de sanctiune nici cei care sunt identificati ulterior prin intermediul retelelor de socializare sau a mijloacelor mass-media.

Sanctionarea soferilor consta in suspendarea permisului de conducere pentru 90 de zile. Deputatul PMP vrea ca amenda sa se aplice pentru toate dispozitivele de inregistrare audio sau video folosite in timp ce soferul se afla la volan. Exceptie fac soferii care utilizeaza dispozitive de tip hands-free.

Ideea i-a venit dupa tragicul accident petrecut pe autostrada din Ungaria. Legislatia noastra nu prevede nicio sanctiune legala pentru utilizarea dispozitivelor de inregistrat in timpul mersului.

Cel care a initiat legea isi doreste ca Ordonanta de urgenta privind circulatia pe drumurile publice sa se introduca inca un punct: “Suspendarea exercitarii dreptului de a conduce autovehicule si tractoare agricole sau forestiere se dispune pentru o perioada de 90 de zile cand fapta conducatorului de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a constat in folosirea mijloacelor de inregistrare audio video, cu exceptia dispozitivelor de tip «maini libere» si a avut drept consecinta savarsirea de infractiuni care au pus in pericol viata, sanatatea si integritatea corporala, chiar daca fapta a fost constatata si prin identificarea ulterioara, prin postari pe retele sociale sau mass-media”.

Articolul 16 din Constitutia Romaniei presupune sanctionarea persoanelor care folosesc telefonul mobil in timpul mersului, iar deputatul vrea sa introduca si: “aceeasi sancţiune contraventionala trebuie sa o suporte conducatorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai, care foloseste mijloace tehnice de inregistrare in timpul conducerii cu exceptia acelor dispozitive de tip «maini libere»”.