În timp ce constructorii auto germani şi protectorul lor suprem, guvernul de la Berlin, reacţionează şi se adaptează încet, moral şi mai ales financiar, la schimbările aduse de Dieselgate, scandalul emisiilor toxice începe să se propage virulent şi în Franţa. După Renault, în centrul atenţiei este acum PSA.
Anul a început violent pentru Renault. În ianuarie s-a aflat că procurorii francezi investighează compania sub suspiciunea că ascunde cantitatea reală de gaze toxice emise de unele din modelele sale pentru ca în martie agenţia pentru protecţia consumatorului să acuze producătorul că a folosit dispozitive de păcălit testele de poluare pe până la 900.000 de autovehicule în ultimii 25 de ani. Cel mai notabil efect al acuzaţiilor s-a văzut pe burse, unde acţiunile Renault au scăzut semnificativ. AFP nota în martie că, potrivit unor documente obţinute de agenţie, „întregul lanţ de management“, inclusiv preşedintele Carlos Ghosn, este implicat în cazul de înşelăciune.
După aceasta s-a aşternut liniştea în Dieselgate-ul francez, atenţia fiind furată de ceea ce se întâmpla în Germania, pentru ca în noiembrie să se afle, prin ziarul Le Monde, că PSA este acuzat, în baza unei anchete privind sănătatea publică a Direcţiei generale a concurenţei şi consumului, că şi-a programat motoarele diesel să emită mai puţin monoxid de azot în testele de omologare decât în condiţiile reale de drum. Autoritatea de supraveghere a găsit că peste 1,9 milioane de autovehicule cu motoare diesel de generaţie Euro 5, înmatriculate între 2009 şi 2015, au această problemă. PSA a răspuns acuzaţiilor negându-le, dar şi-a asumat responsabilitatea de a regla motoarele astfel încât să se atenueze diferenţele de emisii între condiţiile de test şi cele reale de drum. În acest caz, PSA riscă o amendă de cinci miliarde de euro.
PSA mai are o problemă gravă legată de poluare. Reuters scrie că producătorul cere bani înapoi de la General Motors după ce a descoperit că a fost înşelat în negocieri în legătură cu problemele pe care Opel, fostă subsidiară a constructorului auto american achiziţionată în martie de francezi, le are cu emisiile poluante. PSA ar cere înapoi până la jumătate din preţul de 1,3 miliarde de euro plătit pentru Opel.
La începutul lunii noiembrie, PSA a anunţat că va trebui să transfere pe modelele Opel mai rapid decât a stabilit iniţial tehnologie proprie pentru un consum mai eficient de combustibil.Eforturile sunt necesare pentru a putea fi respectate noile limite ale emisiilor de CO2 impuse de Comisia Europeană începând cu 2020-21.
Companiile au discutat problema, iar PSA nu a ridicat încă nicio pretenţie formală, au declarat pentru Reuters surse apropiate situaţiei.
Noile reguli ale UE cer investiţii masive în motoare mai mici şi în noi tehnologii pentru sistemul motopropulsor, încurajând maşinile cu propulsie electrică şi hibridă. Cei care ratează ţintele pot cumula penalităţi de milioane de euro anual din amenzi de 95 de euro pe vehicul pe gram de CO2 în exces. CEO-ul de la PSA Carlos Tavares ar fi trebuit să-şi dea seama de problemele Opel pentru că şeful GM Mary Barra a citat „costuri mai mari pentru conformitate“ ca principal motiv pentru vânzarea Opel din Germania şi a brandului-soră Vauxhall din Marea Britanie.
„Modelul de afaceri Opel/Vauxhall a devenit mai dificil“, a spus executivul la prezentarea acordului de vânzare alături de Tavares. Aşa cum se prezintă situaţia acum, Opel va rata ţinta de emisii de CO2 cu peste zece grame, ceea ce ar implica amenzi de aproape un miliard de euro de la Comisia Europeană.
Revista franceză Challenges notează, citând informaţii obţinute în exclusivitate, că PSA are în vedere abandonarea motoarelor diesel în cazul ţărilor mature în mai puţin de zece ani. PSA este al doilea producător la nivel mondial de maşini diesel. Compania ia în considerare un scenariu întunecat, cu „0% maşini diesel în ţările dezvoltate cândva între 2020 şi 2025“. Scenariul reflectă perspectiva interzicerii acestor maşini în mai multe oraşe mari şi costurile din ce în ce mai ridicate pe care le implică respectarea normelor anti-poluare. Carlos Tavares a găsit vinovatul pentru aceste tendinţe. „Dieselul a câştigat bătălia tehnologiei, dar a pierdut-o pe cea politică“, a spus el.
Elzbieta Bienkowska, unul dintre comisarii europeni cu responsabilitate în reglementarea industriei auto, spune că motoarele diesel „aparţin trecutului“ şi că producătorii auto trebuie să-şi intensifice eforturile pentru vânzarea de maşini cu emisii zero.
„În urmă cu doi ani n-aş fi spus în nicio împrejurare că diesel este o tehnologie a trecutului. Astăzi, după aceşti doi ani educativi, sunt pregătită s-o spun deschis: dieselul aparţine trecutului.“ Scandalul Dieselgate a izbucnit în 2015. Maşinile cu propulsie pe motorină reprezintă aproape 40% din maşinile noi vândute în Europa. CE va face disponibile 1,6 miliarde de euro anul viitor pentru finanţarea unui program de teste independente pentru maşini.
Din Germania, de la VW, compania de la care a pornit scandalul emisiilor toxice, directorul de brand Herbert Diess a declarat pentru Handelsblatt că producătorul încă mai are nevoie de reformă.
Tot în Germania, cancelarul Angela Merkel a spus că Germania rămâne fără timp în rezolvarea problemei nivelurilor ridicate de oxid de azot din oraşele mari cauzate de maşinile diesel. Guvernul său încearcă să evite scoaterea din circulaţie a maşinilor vechi. Guvernul de la Berlin va mobiliza un miliard de euro anul viitor pentru reducerea noxelor. 350 de milioane de euro sunt sunt destinate accelerării electrificării flotei de autobuze. La aceste fonduri va contribui şi industria auto.
Era diesel se apropie de sfârşit
25 decembrie 2017





Din aceeaşi categorie:
RAR: 5% dintre maşinile verificate sunt bombe pe roţi
(29 august 2017)
125 vizualizări
Volkswagen a oprit livrările unui model din cauza noxelor excesive
(10 decembrie 2017)
422 vizualizări
Taxa pe trei luni în Londra bate preţul multor maşini diesel SH
(24 octombrie 2017)
939 vizualizări
VW cheamă în service toate maşinile e-Golf vândute în SUA
(29 martie 2016)
397 vizualizări
Cele mai bune motoare pe benzină cu un consum redus
(20 iulie 2020)
559 vizualizări
Taxa auto 2018. Cum se va calcula noul impozit pentru maşini
(5 octombrie 2017)
996 vizualizări
Ai o maşină diesel? Volkswagen dă 10.000 de euro pentru ea!
(2 septembrie 2017)
596 vizualizări
Noul Opel Corsa, maşina anului în România
(12 decembrie 2014)
143 vizualizări
Modificări importante în Codul Rutier! Reguli noi în privinţa permisului de conducere!
(14 ianuarie 2019)
199 vizualizări
Aplicaţia care-i bagă în sperieţi pe samsari: Îţi spune istoricul real al maşinii
(16 noiembrie 2016)
989 vizualizări
Viitorul BMW Seria 1 Sedan va avea tracţiune faţă
(10 noiembrie 2014)
571 vizualizări
Surprize şi senzaţii tari la Salonul Auto Moto 2014
(29 martie 2014)
163 vizualizări
Ce aduce 2016 pe piaţa auto din România
(4 ianuarie 2016)
208 vizualizări
China: Şoferii care circulă cu faza lungă sunt obligaţi să „studieze“ farul aprins
(10 august 2014)
305 vizualizări
Goodyear a prezentat o anvelopă cu senzori, care se adaptează la condiţiile de drum
(14 martie 2017)
215 vizualizări
Înmatriculările Dacia în Franţa au cel mai mare avans de pe piaţă
(3 noiembrie 2014)
52 vizualizări
VIDEO Ferrari distrus la câteva minute după cumpărare
(24 iunie 2018)
750 vizualizări
.jpg?width=60&height=60&cropratio=1:1&image=/images/stories/fructe(1).jpg)
Fructele cu cele mai puține calorii. Drept urmare, consumul lor poate reduce

Să începem direct: dacă ai deschis articolul ăsta, probabil vrei să afli cum
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!



„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024

EURO = 4.9705 RON


USD = 4.6276 RON


GBP = 5.8148 RON

Top articole
-
Brebu- un castel necunoscut!
Publicat la data de 7 aprilie 2025
-
Joia Mare - tradiţii şi obiceiuri
Publicat la data de 17 aprilie 2025
-
Ce semnificaţii are Vinerea Mare, ziua răstignirii Mântuitorului
Publicat la data de 18 aprilie 2025
-
Ce nu se ştie despe puterile lumânărilor din Joia Mare
Publicat la data de 17 aprilie 2025
-
Alimente interzise total câinilor şi pisicilor. Riscă boli grave
Publicat la data de 7 aprilie 2025
-
Începe Săptămâna Mare, cu slujbe şi obiceiuri în fiecare zi
Publicat la data de 14 aprilie 2025
-
Creştinii celebrează Floriile, care deschid perioada sărbătorilor de Paşte. Peste 1,3 milioane de români îşi serbează onomastica
Publicat la data de 13 aprilie 2025
-
De ce nu este bine să mănânci urzici şi oţet în Săptămâna Mare. Semnificaţia nebănuită pe care o au aceste alimente
Publicat la data de 14 aprilie 2025
-
Săptămâna Mare. Cele mai mari păcate pe care le poţi face marţi şi joi. Atenţie mare!
Publicat la data de 15 aprilie 2025
-
doarlaafi
Publicat la data de 8 aprilie 2025