Vineri - 29 martie 2024 1:29:22
Jurnalul Prahovean
ISSN 2344 – 1488; ISSN–L 2344 – 1488


Când pot fi depuse cererile pentru restituirea taxelor auto


9 august 2017

citeşte totul despre:
taxa,
auto,
romani,
procedura,
decizie,
dovada



rating  rating  rating  rating     (399 vizualizări)

Taxele auto plătite de români în trecut vor putea fi restituite acestora de la anul, prin intermediul unei proceduri administrative noi. Practic, potrivit actului publicat azi în Monitorul Oficial, cererile de restituire pot fi depuse la organele fiscale competente, data-limită de depunere fiind 31 august 2018, însă ele vor trebui însoţite obligatoriu de dovada plăţii taxelor respective.

Românii pot cere, în sfârşit, restituirea taxelor auto pe cale administrativă, conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 52/2017 privind restituirea sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi timbrul de mediu pentru autovehicule. Actul a fost publicat azi în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 644 din 2017, iar dreptul de a cere înapoi banii plătiţi a luat naştere tot azi.

Beneficiarii acestei ordonanţe sunt contribuabilii care au achitat respectivele taxe şi care nu au şi-au primit banii înapoi până la intrarea în vigoare a acestei ordonanţe de urgenţă. Conform comunicatului, ei vor trebui să ceară în scris organului fiscal competent, până la 31 august 2018, sub sancţiunea decăderii, restituirea sumelor achitate şi a dobânzilor aferente acestora (de la data perceperii şi până la data primirii).

„Dreptul contribuabililor prevăzuţi la alin. (1) (adică cei menţionaţi mai sus – n.red.) de a cere restituirea se naşte la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, indiferent de momentul la care s-a perceput taxa (…) cererile de restituire se depun, sub sancţiunea decăderii, până la 31 august 2018″, scrie, mai exact, în actul publicat azi. Totuşi, nu există încă un model de cerere de restituire, acesta urmând să fie aprobat în cel mult două săptămâni de acum încolo.

Cererile de restituire trebuie depuse la organele fiscale competente (structurile de specialitate din cadrul Fiscului cu atribuţii de administrare a creanţelor fiscale, inclusiv unităţile subordonate lor) şi vor trebuie însoţite (în original/copie) de documentul doveditor al taxei speciale, taxei pe poluare, taxei pentru emisiile poluante sau timbrului de mediu, respectiv chitanţa fiscală/ordinul de plată şi extrasul de cont, după caz, care să ateste efectuarea plăţii. Pe lângă aceste documente, proprietarii de maşini vor trebui să depună şi copiile cărţii de identitate a maşinii şi certificatului de înmatriculare.

Restituirea sumelor se va realiza, în baza deciziilor emise de organul fiscal central competent, astfel:

  • pentru taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2018;
  • pentru timbrul de mediu pentru autovehicule, în perioada 1 septembrie 2018 – 31 martie 2019.

Dacă nu vor fi de acord cu decizia emisă de organul fiscal privind restituirea banilor, contribuabilii vor putea să le conteste în 45 de zile de la comunicare. Mai departe, dacă nu vor fi de acord nici cu soluţionarea contestaţiilor, cei interesaţi vor putea să intenteze acţiune în instanţa de contencios administrativ.

Important!
 Potrivit ordonanţei, dacă aceste taxe au fost plătite de societăţile de leasing, cererea de restituire trebuie făcută de către proprietarii care au cumpărat maşinile prin leasing (financiar).

Anul trecut, timbrul de mediu a fost declarat parţial ilegal de către Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, iar decizia Curţii este obligatorie pentru statul român. Apoi, a urmat eliminarea lui din legislaţie, însă restituirea banilor daţi în plus de români trebuia stabilită printr-o procedură specială.

Când s-a eliminat din legislaţie timbrul de mediu, s-a ajuns, fără intenţie, şi la afectarea restituirii pe cale administrativă a taxelor auto percepute până în 2015. Practic, de la 1 februarie 2017, returnarea banilor (pe cale administrativă) pentru vechile taxe auto nu s-a mai putut face, ci doar pe cale judecătorească. Prin urmare, era necesară adoptarea unei noi proceduri administrative care să permită restituirea taxelor.



Sursa: digi24.ro

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
Din aceeaşi categorie:
































Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!











„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot

Curs valutar
28 noiembrie 2023


EUR
EURO = 4.9725 RON

Moneda euro a crescut


USD
USD = 4.5419 RON

Dolarul american a scăzut



GBP
GBP = 5.7376 RON

Lira sterlina a scazut


Top articole




statistici jurnalulph.ro