Camera Deputaţilor a aprobat pe articole noul Cod Fiscal. De la 1 ianuarie 2016 va fi redus TVA-ul de la 24 la 19 procente, iar acciza pentru carburanţi de 7 eurocenţi pe litru va fi eliminată.Codul Fiscal 2016 a fost adoptat de Camera Deputaţilor şi va intra în vigoare de la 1 ianuarie, după ce Preşedintele va promulga legea şi aceasta va fi publicată în Monitorul Oficial. Principalele modificări relevante pentru automobilişti sunt reducerea TVA de la 24 la 19% şi eliminarea accizei la carburanţi de 7 eurocenţi pe litru. Reprezentanţii Guvernului spun că măsurile vor avea efecte bune în economie şi vor sprijini investiţiile şi consumul. Noul Cod Fiscal şi de procedură fiscală prevede şi majorarea taxelor locale, deci anumite impozite ar putea să crească.

Reducerea TVA cu cinci procente va duce la ieftinirea tuturor produselor de pe piaţă, inclusiv a autovehiculelor. FMI şi Comisia Europeană nu sunt de acord cu reducerea TVA-ului, pentru că aceasta va crea coluri de venituri la bugetul statului, ceea ce va aduce un deficit bugetar de 3.5 procente, peste normele convenite cu finanţatorii străini. Pe de altă parte, analiştii economici afirmă că economia funcţionează diferit şi că diferenţa va fi compensată prin încasări mai mari din impozitul pe profit şi din creşterea volumelor de vânzări.

Acciza de 7 eurocenţi pentru fiecare litru de carburant, programată să fie eliminată de la 1 ianuarie 2016, ar trebui să ducă la reducerea preţurilor carburanţilor. Rămâne de văzut dacă lanţurile de staţii de alimentare cu carburanţi din toată ţara vor modifica preţurile în consecinţă sau dacă vor face noi scumpiri odată cu anul nou, aşa cum ne-au obişnuit în anii trecuţi.