Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti şi procurorii  DIICOT Ploieşti, cu sprijnul BCCO Bucureşti, au efectuat 12 percheziţii domiciliare într-o cauză în care se efectuează cercetări pentru evaziune fiscală şi spălare de bani. De asemenea, au fost puse în executare 26 de mandate de aducere. Gruparea este bănuită că a creat un prejudiciu estimat la peste 1.000.000 de euro, prin activităţi economice ilicite. 

La percheziţii au fost ridicate documente ce au stat la baza relaţiilor comerciale fictive între firmele implicate în activitatea ilicită, tehnica de calcul folosită, bunuri cu valoare probantă în cauză, iar 26 de persoane ce au legătură cu cauza au fost conduse la DIICOT Ploieşti, pentru audieri.

Prejudiciul estimat cauzat de membrii grupului infracţional organizat este de 600.000 de euro, valoarea exactă urmând a fi stabilită în urma analizării de specialitate a documentelor ridicate. 

Din investigaţii au rezultat indicii că trei administratori şi reprezentanţi ai unor firme din Bucureşti şi Ploieşti ar fi căutat administratori de firme care doreau să înregistreze în evidenţa contabilă documente fictive, în vederea diminuării bazei impozabile, sustrăgându-se astfel de la plata impozitelor şi taxelor datorate bugetului de stat.

În schimbul acestor documente fictive, membrii grupului infracţional organizat percepeau un comision de 12-15% din totalul sumelor facturate pe care, conform înţelegerii iniţiale, îl împărţeau în cote egale între membrii grupului, restul banilor fiind predaţi în numerar administratorilor firmelor implicate.

Pentru a da o tenta de legalitate tranzacţiilor comerciale fictive, membrii grupului ar fi încheiat contracte de prestări servicii pentru executarea unor lucrări care, în realitate, nu se realizau sau erau deja realizate de beneficiarii lucrărilor. Prestarile de servicii fictive reprezentau lucrari de asfaltari, întreţinere reţele apa canal sau lucrări de construcţii.

În toate situaţiile constatate, pe lanţurile economice create artificial au fost interpuse mai multe societăţi comerciale cu un comportament fiscal neadecvat, de tip fantomă. 

Cei în cauză sunt cercetaţi sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani.

Activităţile s-au desfăşurat cu suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale – I.G.P.R..

De asemenea, pentru efectuarea percheziţiilor, s-a beneficiat de sprijinul G.M.J. „Matei Basarab” Ploieşti.