Curtea Constituţională a României a respins sesizarea preşedintelui Traian Băsescu referitoare la un conflict cu premierul, determinat de refuzul lui Victor Ponta de a contrasemna decrete prezidenţiale de decorare a unor personalităţi din fosta conducere a Institutului Cultural Român (ICR), potrivit Agerpres.

„CCR constată că nu există un conflict juridic de natură constituţională între prim-ministru, pe de o parte, şi preşedinte, pe de altă parte, ivit ca urmare a nemotivării refuzului prim-ministrului de a contrasemna decretul preşedintelui României privind conferirea unor decoraţii. Decizia este definitivă şi general obligatorie. Se comunică preşedintelui şi prim-ministrului şi se publică în Monitorul Oficial, Partea I“, se arată în minuta CCR.

Traian Băsescu a sesizat Curtea în 6 mai în legătură cu un conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi Preşedinţie, generat de refuzul premierului Victor Ponta de a contrasemna decrete ale preşedintelui privind decorarea unor personalităţi ale culturii româneşti, care au asigurat conducerea ICR în perioada 2005-2012.

Şefului statului susţine că premierul a refuzat nemotivat să semneze proiectul de decret privind conferirea unor decoraţii unor personalităţi, printre care şi Horia Roman Patapievici.

În 25 aprilie, prin intermediul Cancelariei Ordinelor din cadrul Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele Băsescu a transmis premierului spre contrasemnare două proiecte de decrete de decorare a unor personalităţi care au îndeplinit funcţii de conducere în ICR, precum şi a unor personalităţi din comunitatea românească din vecinătatea României.

Guvernul a restituit în 29 aprilie Administraţiei Prezidenţiale proiectul de decret, precum şi rezoluţia de refuz de contrasemnare a decretului de decorare a unor personalităţi care au condus ICR.

În sesizare se precizează că proiectul de decret a fost însoţit de Memorandumul semnat de preşedintele României, care cuprinde motivele avute în vedere pentru acordarea distincţiilor.

Preşedintele susţine că Victor Ponta a refuzat nemotivat să contrasemneze proiectul de decret privind conferirea unor decoraţii: Ordinul Naţional „Steaua României“ — în grad de Cavaler acordat lui Horia-Roman Patapievici, fost preşedinte al ICR; Ordinul Naţional Serviciul Credincios' — în grad de Cavaler acordat lui Mircea Mihăieş şi Tania Radu, foşti vicepreşedinţi ai ICR; Ordinul Naţional „Pentru Merit“ — în grad de Cavaler acordat lui Dan Croitoru, fost secretar general al ICR.

În opinia şefului statului, raportat la jurisprudenţa constituţională, un refuz nemotivat echivalează cu un drept de veto exercitat de prim-ministru, ce goleşte de conţinut atribuţia constituţională a preşedintelui României de a conferi decoraţii şi titluri de onoare.