Veste şoc pentru politica şi mediul de afaceri din Prahova. Împotriva fostului consilier judeţean Vasile Todosia, DNA a început urmărirea penală, încă din luna martie a acestui an. Todosia, de numele căruia de leagă construirea noului stadion Ilie Oană, este acuzat, printre altele, de înşelăciune şi fals şi ar putea fi privat de libertate pentru o perioadă cuprinsă între 10 şi 20 de ani!


Omul de afaceri cunoscut ca fiind un apropiat al Robertei Anastase este acuzat de infracţiuni privind fondurile europene, cuprinse la articolul 10 din legea 78/ 2000, de înşelăciune prevăzută la art.215 Cod Penal şi fals- art.290 Cod Penal.
Mai pe înţelesul tuturor, Todosia este acuzat de „folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care au ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţii Europene sau din bugetele administrate de aceasta sau în numele lor. Cât despre alineatul 3, acesta măreşte pedeapsa dacă faptele de la alineatul 1 au produs consecinţe grave, iar pedeapsa este de la 10 la 20 de ani, fiind suspendate şi unele drepturi cetăţeneşti.
Surse apropiate anchetatorilor ne-au dezvăluit că faptele de care este acuzat fostul reprezentant al PDL în Consiliul Judeţean Prahova sunt legate de anumite investiţii realizate de Todosia în zona oraşului Slănic. Şi mai interesant este faptul că DNA a fost sesizat în legătură cu aceste probleme încă din anul 2009, dar în perioada în care PDL a fost la putere dosarul a fost pus la păstrare într-un sertar.

Cine este Vasile Todosia?

Numele lui Vasile Todosia a intrat în atenţia publicului în momentul în care Primăria Ploieşti a decis să reconstruiască stadionul Ilie Oană. Într-un parteneriat cu Alpine Bau (societate care tocmai ce şi-a anunţat insolvenţa în Austria), All Plan-ul lui Vasile Todosia devenea marele constructor al noului stadion Ilie Oană din Ploieşti.

Până atunci, Todosia era doar unul dintre finanţatorii din umbră ai PDL Prahova şi ai Robertei Anastase. Odată câştigată licitaţia pentru reabilitarea stadionului din Ploieşti, Vasile Todosia a demonstrat că este unul dintre abonaţii la lucrări din bani publici. Toată lumea şi-a dat seama că licitaţia a fost trucată grosolan de către reprezentanţii municipalităţii din acea perioadă (primarul Andrei Volosevici şi viceprimarul Cătălina Bozianu), iar conducerea societăţii BauPartner şi ziaristul Dragoş Pătraru au sesizat DNA cu privire la acest subiect. Dar şi dosarul Ilie Oană a luat, probabil, calea aceluiaşi sertar ca şi cel al lucrărilor de la Slănic din anul 2009.

Ar trebui să vă reamintim că fostul primar Andrei Volosevici deşi a acceptat la plată toate facturile pentru lucrările de la stadion, iar bani în conturile municipalităţii erau mai mult decât suficienţi, a refuzat să le achite. Şi uite aşa democrat liberalul Todosia a dat în judecată Primăria condusă de democrat liberalul Volosevici. A câştigat fără nicio problemă procesul şi a obţinut penalizări în valoare de peste un milion de euro. Astfel, stadionul pe care PDL ameninţa să-l construiască la un preţ mult sub zece milioane de euro, a costat în realitate ceva mai mult de 20 de milioane de euro.

Aşa se întâmplă când e an electoral, partidul are nevoi mari, iar banii sunt din bugetul local!

În final, avem o singură nedumerire...De ce oare DNA, care emite comunicate de presă despre tot felul de infracţiuni, nu a informat presa de faptul că urmărirea penală împotriva lui Vasile Todosia încă din 18 martie 2013? Oare democrat liberalii conduc în continuare lupta anticorupţie din România?