Ceremoniile dedicate zilei de 9 Mai au avut loc în prezenţa oficialităţilor locale la monumentul „Vânătorilor“ de la Gara de Sud şi la monumentul eroului sovietic de pe Bulevardul Republicii.

Din partea municipalităţii au participat viceprimarul Iulian Teodorescu şi consilierii locali, iar din partea Consiliului Judeţean, vicepreşedintele Laurenţiu Rebega. Au mai fost prezenţi, prefectul Rodica Paraschiv şi subprefectul Emil Drăgănescu. Preşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Cosma, nelipsit de obicei la asemenea evenimente, a fost absent.

Oficialităţile au depus flori şi coroane în memoria ostaşilor români căzuţi pe Frontul de Vest, prin Transilvania, Ungaria, Cehoslovacia şi Austria.

Anul acesta nu manifestările nu au mai fost începute în faţa Palatului Administrativ cum se obişnuia. Reprezentanţii Garnizoanei Ploieşti au mobilizat două plutoane de militari doar în faţa monumentului „Vânătorilor“ de la Gara de Sud.

Evenimentul s-a terminat cu o scurtă defilare a celor patru plutoane de militari de la MAI şi MApN, în faţa monumentului amintit.

De asemenea, primarul Iulian Bădescu a participat doar la depunerea de coroane la cimitirul sovietic.

La final, cerul Ploieştiului a fost străbătut de trei elicoptere şi un avion uşor.

Ceremoniile s-au derulat în intervalul orar 10-13.

Armata Română a pierdut peste 160.000 de militari pentru eliberarea acestor teritorii de sub ocupaţia germană. Trebuie amintit că pentru militarii români data Capitulării Germaniei pe 9 mai 1945 nu a însemnat şi sfârşitul războiului aceştia luptând împotriva unor unităţi germane din Cehoslovacia până pe 12 mai.

Evenimentul cunoscut acum drept „Zi a Europei“ are de fapt 3 semnificaţii: 1. Data la care Parlamentul românesc a proclamat în 1877, actul de independenţă a României faţă de Imperiul Otoman, act care a fost ratificat de către principele Carol I, şeful statului, o zi mai târziu. 2. Ziua în care Germania nazistă a capitulat în faţa aliaţilor la Berlin în 1945, prin semnătura şefului OKW (Statul Major General al Wehrmachtului), Wilhelm Keitel. 3. Ziua „Declaraţiei Schuman“, din 1950, prin care ministrul francez de externe, Robert Schuman, a anunţat oficial crearea „Comunităţii Europene“, de fapt al „Uniunii Vamale Europene a Cărbunelui şi Oţelului“. Organizaţie care va evolua în ceea ce astăzi numim Uniunea Europeană.